Update

Groningse jongerenbende gebruikte extreem geweld

STADSKANAAL - Een vriendengroep van tien jongeren uit Stadskanaal, Zuidbroek en Muntendam hebben gewapend met honkbalknuppels zeker tien misdrijven gepleegd in Oost-Groningen. Ze worden verdacht van ernstige mishandelingen dan wel poging tot doodslag, bedreigingen en vernielingen.

De verdachten zijn 15 tot 23 jaar, waaronder twee meisjes van 15 en 17 jaar. Vijf jongens worden door de politie als hoofdverdachte gezien. Het kwintet zit nog vast. Afgelopen maand zijn de vijf verdachten opgepakt. Het onderzoek is nog niet afgerond. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

De verdachten gingen in augustus en september in wisselende samenstelling op pad. Ze sloegen vijftien vooral minderjarige jongeren in elkaar met een honkbalknuppel. Twee slachtoffers moesten zich in het ziekenhuis laten behandelen. Bij de politie zijn tot nu toe tien aangiften binnengekomen.

Eind augustus werd een 16-jarige jongen uit Stadskanaal in zijn woonplaats zo hard in elkaar geslagen dat hij zich met verwondingen aan zijn gebit en zijn gezicht in het ziekenhuis moest laten behandelen. Op 18 september werden aan de Exloërweg in Musselkanaaal twee 19-jarige mannen uit Mussel door vijf jongens gewapend met honkbalknuppels ernstig mishandeld.

Twee dagen later werd op de Beukenhof in Musselkanaal geprobeerd om een bromfietser van de weg te rijden. Toen de man er rennend voor z'n leven vandoor ging werd ook hij door een groep jongens met honkbalknuppels achtervolgd. Het slachtoffer wist te ontkomen. De bromfiets werd kort en klein geslagen. Daarbij brak de honkbalknuppel in tweeën.

Op 27 september hadden twee 14-jarige jongens uit Zuidbroek minder geluk. Ze werden op de Duurkenakker in Meeden van hun fiets geslagen en beroofd.

Volgens de politie kozen de jongeren hun slachtoffers willekeurig uit en gingen dan 'met excessief geweld' tekeer. Bijna ieder weekend in september was het raak. Dan gingen de jongeren, in wisselende samenstelling, na gebruik van drugs en alcohol met hun honkbalknuppels op pad. Elkaar opjuttend reden ze in een auto door Oost-Groningen op zoek naar willekeurige slachtoffers.

''Dat is wat ons in deze zaak zo heeft getroffen. Er is geen enkel motief. Ze gingen op pad om extreem geweld te gebruiken. Gewoon rondrijden en voor de kick mensen in elkaar slaan", zegt politiechef Anko Lange.

Het zou de politiechef niet verbazen als een psychiater een stoornis bij de jongeren zou vaststellen. Zelf kan en wil hij daarover niet oordelen, ''maar als je zo gevoelloos mensen in elkaar slaat deugt er iets niet".

Hoe de straffen ook zullen uitpakken, nu al wordt gekeken naar de toekomst. De politie wil met de gemeente Stadskanaal een plan maken hoe deze groep jongeren straks moet worden opgevangen.

''Sommigen volgen nog een opleiding, anderen werken, maar ik vind dat het straks wel goed voor hun geregeld moet worden", meent Lange. ''Ze moeten niet in het luchtledige belanden." Het is één van de opmerkelijke details in deze nu al geruchtmakende zaak, meent Lange. ''Deze jongeren hadden werk of volgden een opleiding. Ze hadden voldoende perspectief."

Waarom ze zo over de schreef zijn gegaan houdt iedereen bij de politie bezig. ''Ze zijn niet 'aangestoken' door een film of gewelddadige televisieseries. Wisten we het maar!"

Dat de vriendengroep rechts-extremistische sympathieën heeft, heeft met deze zaak niets te maken, volgens de politie.

Opvallend is ook dat de bedreigingen die zijn geuit zo heftig zijn dat mensen bang zijn om te getuigen. Eén slachtoffer wil uit angst geen aangifte doen. Toch doet de politie een appél op getuigen en mogelijk andere slachtoffers dan tot dusver bekend zijn. ''Want, we houden er rekening mee dat er nog meer slachtoffer zijn."

De rol van de ouders vindt de politiechef ook van belang. Lange houdt ouders een spiegel voor. Niet alleen specifiek voor deze zaak, maar in het algemeen. ''Op Hyves hebben we bijvoorbeeld dingen aangetroffen waarvan ik vind dat als ouders daarop lezen wat hun kind schrijft direct aan de bel moeten trekken. Sommige verdachten gebruikten zulke grove taal, dat direct opgetreden had moeten worden." (GPD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden