Groningen opgeschrikt door een zware aardbeving

De provincie Groningen is woensdagochtend getroffen door een forse aardbeving. Rond tien voor zes vond een beving van 3,4 op de schaal van Richter plaats, net zo zwaar als de zware beving in Zeerijp in januari. 

Een scheur in een woning in Westerwijtwerd.Beeld ANP

Bij het schadeloket van de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) waren woensdagochtend rond 10.30 uur negentig meldingen binnengekomen van mensen die schade hadden aan hun huis. In twaalf gevallen was de schade zo ernstig dat er melding werd gedaan van een zogenoemde Acuut Onveilige Situatie (AOS).

Bij een AOS gaat het volgens een woordvoerder van TCMG om scheve muren of krakende en onveilige constructies. “Deze mensen krijgen binnen 48 uur iemand van het speciale AOS-team op bezoek voor een nadere inspectie.”

Vrachtwagen door je huis

Op sociale media meldden honderden mensen dat ze er wakker van werden. ‘Het voelde alsof er een vrachtwagen door je huis reed’ en ‘Mijn hele bed ging heen en weer’.

Het epicentrum van de beving lag volgens het KNMI in Westerwijtwerd, een dorp in de gemeente Loppersum, 18 kilometer ten noordoosten van de stad Groningen. De trillingen werden daar eveneens gevoeld.

Ook inwoners van onder meer Winsum, Bedum, Zeerijp en Appingedam deden meldingen via Twitter. ‘Mijn hele bed ging heen en weer,’ schreven meerdere mensen. Ook waren mensen bang dat er gasleidingen waren gesprongen. De stroomvoorziening in het gebied was voor zover bekend in werking.

Het is nog onbekend hoe groot de schade is. Wel spraken mensen op sociale media al over scheuren in de muren. Het schadeloket in Groningen zette vandaag meer mensen in om alle meldingen op te vangen. De Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen had het druk met het opnemen van schademeldingen. “We merken dat we meer telefoon krijgen dan normaal en we hebben ook al opgeschaald,” aldus een woordvoerder.

Vlaggen halfstok

In Westerwijtwerd hingen woensdagochtend de vlaggen halfstok. Ook in de tuin van Gerhard Visker, lid van de Groninger Bodem Beweging, hangt de Groningse vlag. “Dit moet echt stoppen. De regering brengt ons nodeloos in gevaar.” 

Visker werd even voor zessen wakker van een knal. “Het hele huis trilde en de ramen gingen heen en weer.” Voor hem is de maat nu echt vol. “Dit kan gewoon echt niet. De gaswinning moet eerder stoppen. Zo snel mogelijk.”

Commissaris van de Koning René Paas wil dat de gaskraan zo snel mogelijk wordt dichtgedraaid. “Deze beving maakt in één klap duidelijk dat Groningen nog niet veilig is.”

Premier Rutte noemde de aardbeving vanochtend verschrikkelijk. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden