Groningen blij met coördinator Alders

De Groningse commissaris van de Koning, Max van den Berg, en de burgemeesters van de bevingsgemeenten zijn blij met de aanstelling van een Nationaal Coördinator Groningen. Dat zeiden ze vandaag na de presentatie van Hans Alders, die vanuit een nieuwe rijksdienst de problemen rond de gaswinning in Groningen gaat aanpakken.

Hans Alders.Beeld anp

Van den Berg vindt de aanstelling een belangrijk moment. Volgens de commissaris zat de NAM in een lastig parket, omdat ze zich bijvoorbeeld bezig moest houden met het op grote schaal verstevigen van huizen. Nu zijn er nieuwe verhoudingen, waarbij de 'bevingsgemeenten', de provincie en het Rijk gezamenlijk optrekken bij het oplossen van de problemen.

De 'bevingsgemeenten' zien in Alders een coördinator die knopen kan doorhakken. 'De bevingen gaan niet stoppen', zegt Albert Rodenboog, burgemeester van Loppersum. 'We moeten samen zorgen voor meer veiligheid en daarbij is een belangrijke rol voor de Nationaal Coördinator. Hij moet snel werken aan een aanpak voor het op grote schaal verstevigen van woningen en regels bedenken voor het oplossen van complexe schadegevallen.'

De Groningse burgemeester Peter den Oudsten vindt dat er met de aanstelling van Alders nu écht iets op gang komt. 'Het is goed dat we nu richting Den Haag iemand hebben met een gezaghebbende positie. We zien sowieso dat er in Den Haag een andere houding ontstaat.'

Vertrouwen
De kersverse gedeputeerde Eelco Eikenaar, die de aardbevingsproblematiek in zijn portefeuille heeft, liet weten blij te zijn met de Nationaal Coördinator. 'Maar we willen benadrukken dat de minister het vertrouwen van de Groningers alleen kan terugwinnen door de gaskraan verder dicht te draaien.'

Het nieuwe provinciebestuur pleit voor het meteen terugdraaien van de gaswinning naar 27 miljard kuub aardgas. Op termijn zou de NAM jaarlijks maar 12 miljard kuub mogen winnen.

Alders coördineert aanpak problemen Groningen
Het kabinet heeft oud-minister Hans Alders vandaag benoemd tot Nationaal Coördinator Groningen. Alders moet voor een betere veiligheid en leefbaarheid van Groningers gaan zorgen.

Hij moet dit jaar nog met een vijfjarenplan komen voor de aanpak van de problemen die zijn ontstaan door aardbevingen als gevolg van de gaswinning. Bewoners krijgen via lokale adviesgroepen een 'prominente rol' bij de invulling van het plan.

Alders komt aan het hoofd te staan van de Overheidsdienst Groningen waar ongeveer honderd mensen komen te werken. Ze gaan volgende maand aan de slag. Een klein aantal van hen gaat werken in Den Haag.

Volgens minister Henk Kamp (Economische Zaken) kan met de benoeming van Alders en de nieuwe dienst 'vaart worden gemaakt met het aanpakken van de uitdagingen waar we in het aardbevingsgebied voor staan, zoals het grootschalig versterken van woningen en andere gebouwen'.

Oud-commissaris
De PvdA'er Alders (1952) is oud-commissaris van de Koningin in Groningen. Hij geeft het voorzitterschap van Energie-Nederland op en andere functies in deze sector op.

Volgens Alders moet de aanpak van de problemen met de komst van de dienst verbeteren. 'Doordat de verschillende overheden in één dienst gaan samenwerken kunnen de problemen in Groningen sneller en beter worden opgelost en in de toekomst zo veel mogelijk worden voorkomen', staat in een verklaring.

Conflicten oplossen
De dienst moet onder meer zorgen van de getroffen bewoners wegnemen en conflicten oplossen. Verder richt de instantie zich op zaken als een goede tijdelijke huisvesting wanneer woningen worden versterkt en komt er een voorstel voor onafhankelijke bemiddeling bij geschillen.

'Voor veel bewoners en bedrijven is het nu onduidelijk bij wie ze moeten aankloppen als zij het niet eens zijn met bijvoorbeeld de afhandeling van schade. Dat moet afgelopen zijn. Er komt een heldere en toegankelijke procedure', aldus Alders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden