Grondstoffen en banken stuwen beurzen

AMSTERDAM - Grondstofgerelateerde bedrijven en de financiële sector zetten vrijdagochtend de toon op de Europese beurzen. De opmars van diverse grondstofprijzen volgde op een sterke stijging van de industriële productie in China.

Handelaren verwachten dat beleggers in de middaghandel een beetje gas terugnemen in aanloop naar een cijfer over de Amerikaanse detailhandel in november. Dat rapport zal aantonen in welke mate Amerikanen bereid waren hun portemonnee te trekken in het lopende kerstseizoen.

Tegen het einde van de ochtend stond de AEX-index, de hoofdgraadmeter van de Amsterdamse beurs, op 321,54 punten. Dat is een winst van 3,9 punten ofwel 1,2 procent. De MidKap-index steeg 0,6 procent tot 500,07 punten. In Frankfurt, Londen en Parijs stegen de toonaangevende indices tot 1,1 procent.

Chinese economie

China maakte vrijdag bekend dat de eigen industrie in november ruim 19 procent meer heeft geproduceerd dan in dezelfde maand van vorig jaar. Het is de sterkste stijging sinds juni 2007 en volgens economen een indicatie van de kracht van het herstel van de Chinese economie.

Vooral op de beurs in Londen genoteerde mijnbouwers profiteerden van het Chinese rapport. 's Werelds grootste, BHP Billiton, steeg 2,2 procent. De anderen, waaronder Rio Tinto en Xstrata, gingen tot 3,5 procent vooruit. In Amsterdam steeg staalconcern ArcelorMittal, dat zelf ook aanzienlijke mijnbouwactiviteiten heeft, 0,8 procent.

Blikvanger

ING was, evenals op voorgaande dagen, de blikvanger bij de hoofdfondsen in Amsterdam met een winst van ruim 5 procent. Vrijdag kondigde het concern aan op 21 december 5 miljard euro aan staatssteun af te zullen lossen. Hoewel dat voornemen al weken geleden werd aangekondigd, reageerden beleggers opgelucht.

Verzekeraar Aegon liftte aanvankelijk mee met een winst van 2,5 procent, maar koerste aan het einde van de ochtend 0,1 procent lager. Europese branchegenoten als Royal Bank of Scotland, Dexia en Allianz stegen tot 1,8 procent.

Crap rally

Oliemaatschappij Shell steeg 0,8 procent. Het Iraakse ministerie van Olie maakte bekend dat het concern samen met branchegenoot Petronas uit Maleisië het grote olieveld Majnoon mag ontginnen. Dat veld bevat een geschatte reserve van 12,6 miljard vaten olie.

Handelaar Cees Smit van Today's Beheer wees op een ''crap rally'', forse koerswinsten bij aandelen die bijna niets meer waard zijn. Zo steeg het aandeel Vivenda Media Groep met 67 procent tot 1 cent en ging softwarebedrijf TIE Holding 7 procent vooruit tot bijna 22 cent. ''Het is opvallend dat er in deze markt aandacht is voor dit soort fondsen'', aldus Smit.

De euro noteerde 1,4770 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen op donderdag was de Europese munt 1,4720 dollar waard. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden