Grondprijs sociale huurwoning in alle stadswijken even hoog

Amsterdam gaat voor nieuwe sociale huurwoningen een extra lage grondprijs berekenen die op alle plekken in de stad gelijk is. Daardoor wordt het bouwen van sociale huurwoningen aantrekkelijk.

Huurwoningen in de Diamantbuurt. Beeld Ton Damen
Huurwoningen in de Diamantbuurt.Beeld Ton Damen

Dit is het college van Amsterdam overeengekomen met de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) en de Huurdersvereniging Amsterdam (HA).

Alle partijen moeten het akkoord, dat ook gaat over studenten-, jongeren- en ouderenhuisvesting en huurverlagingen, nog wel voorleggen aan hun achterban.

Gemengde wijken
Met de lage, eeuwigdurende erfpachtgrondprijs hoopt Amsterdam het principe van gemengde woonwijken te kunnen handhaven en de tweedeling tussen arm en rijk tegen te gaan.

Nieuw is ook dat er één prijs komt (215 euro per vierkante meter), terwijl nu de sociale grondprijs nog per wijk verschilt. Het komt neer op ruim 10.000 euro voor een huis van vijftig vierkante meter. De gemiddelde sociale grondprijs is momenteel 19.000 euro; de laagste grondprijs 15.000 euro en de hoogste 35.000 euro, aldus de woordvoerder van de gemeente.

Als corporaties de nieuwe woningen in de toekomst alsnog buiten de sociale sector willen verhuren, moeten ze eerst een vergoeding aan de gemeente betalen.

Investeren in groen
Door de nieuwe maatregelen wordt het voor corporaties minder aantrekkelijk om sociale huurwoningen te verkopen of duur te verhuren.

Daarnaast wordt bijbouwen van sociale huurwoningen in populaire wijken niet duurder dan bijbouwen in slechte buurten.

Het geld dat woningcorporaties minder aan grond uitgeven, investeren ze in de stad. Het gaat dan om groenvoorzieningen, waterpartijen en verbetering van openbare wegen.

De partijen hebben ook afspraken gemaakt om te garanderen dat de corporaties meer betaalbare woningen verhuren.

De nieuwe afspraken zijn een aanvulling op in 2015 gemaakte afspraken, die gelden tot 2019.

De nieuwe afspraken op een rij:

* De grondprijs voor nieuw gebouwde sociale huurwoningen wordt 215 euro per vierkante meter, ongeacht de locatie in de stad. Een sociale huurwoning van vijftig vierkante meter komt dan op ongeveer 10.000 euro.

* Voor jongerenwoningen rekent de gemeente 7000 euro per appartement of studio, voor studentenwoningen 4500 euro.

* Bij verkoop of dure verhuur incasseert Amsterdam een erfpachtafdracht, variërend van 284 euro per vierkante meter in Centrum tot 49 euro in Zuidoost.

* Tien procent van alle nieuwe sociale huurwoningen gaat naar kwetsbare groepen en statushouders. In totaal gaat dertig procent van de vrijgekomen sociale huurwoningen, inclusief de bestaande voorraad, naar deze groepen.

* Tot een derde van de beschikbare reguliere sociale huurwoningen gaat naar jongeren die met voorrang een contract van vijf jaar willen afsluiten.

* Er komen meer woningen in gewilde gebieden met een 'afgetopte' huur, onder de 586,68 of 628,76 euro (voor gezinnen). Alle huishoudens met inkomens die langjaring onder de 120 procent van het Sociaal Minimum liggen en meer betalen krijgen het verschil terug van de gemeente, en krijgen uiteindelijk huurverlaging.

* Alle corporaties gaan meedoen met de regeling 'van-hoog-naar-laag' en 'van groot-naar-beter', waardoor ouderen zonder noemenswaardige huurverhogingen kunnen verhuizen naar kleinere- en of benedenwoningen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden