Update

Grondoffensief Gaza kost binnen 48 uur al 100 levens

Het dodental onder de Palestijnen in de Gazastrook door Israëlische aanvallen is opgelopen tot 341. Onder de slachtoffers zijn 70 kinderen. Sinds het grondoffensief donderdagavond van start ging zijn er in een tijdbestek van slechts 48 uur al 100 doden gevallen. Zaterdag was er nog geen spoor van een diplomatieke oplossing voor het geweld.

Israëlische troepen in Gaza. Beeld getty
Israëlische troepen in Gaza.Beeld getty

Zaterdag kwamen opnieuw vijf Palestijnen om het leven. Zeker een persoon zou om het leven zijn gekomen toen Israëlische tanks het vuur openden in het noorden van Gaza. Daarbij zouden ook woningen zijn geraakt. Bewoners belden met lokale radiostations om te smeken om een evacuatie. Door een beschieting bij de plaats Rafah zouden nog eens vier mensen zijn omgekomen.

Israëlische tanks en bulldozers hebben zich ingegraven in een ongeveer 2,5 kilometer brede strook in het oosten van de Gazastrook. Zij proberen tunnels te vernietigen die aanhangers van de islamitische beweging Hamas hebben gegraven om in het geheim in Israël te infiltreren. Er zijn na twee dagen al meer dan een dozijn tunnels ontdekt.

Raketbeschietingen
Israël begon het offensief om een einde te maken aan de raketbeschietingen vanuit de Gazastrook naar Israëlisch grondgebied. In de nacht van vrijdag op zaterdag werden volgens het Israëlische leger 18 raketten op Israël afgevuurd. Daarvan zijn er vier door de Israëlische luchtafweer onschadelijk gemaakt. De rest kwam op onbewoond gebied terecht.

Het Israëlische leger liet weten dat Hamas de afgelopen 12 dagen gemiddeld om de 10 minuten een projectiel heeft afgevuurd. 'In totaal 1768 raketten', twitterde een legerwoordvoerder. Aan Israëlische zijde kwamen twee burgers en drie militairen om het leven. Twee militairen kwamen zaterdag om.

Diplomatieke pogingen van Egypte, Qatar, Frankrijk en de Verenigde Naties om een einde te maken aan het geweld mislukten zaterdag. Het menselijk leed was opnieuw groot. Acht leden van een Palestijnse familie, onder wie een baby van zes maanden en kinderen van 3 en 13, kwamen in de nacht van vrijdag op zaterdag om het leven toen een granaat hun huis in Beit Hanoun raakte.

Gevaar voor journalisten
De Israëlische regering heeft zaterdag buitenlandse journalisten in de Palestijnse Gazastrook gewaarschuwd. Israël zegt niet verantwoordelijk te zijn voor de veiligheid van de verslaggevers die in de Gazastrook verslag doen van het geweld.

'Gaza en omgeving zijn een slagveld. Het verslag doen van de vijandelijkheden stelt journalisten bloot aan levensgevaar', aldus de verklaring. 'Israël is niet verantwoordelijk voor verwondingen of schade.'

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld getty
Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden