'Grond nodig om sociale huurwoningen te bouwen'

In Amsterdam verdwijnen razendsnel sociale huurwoningen. "We moeten huizen bijbouwen en van de gemeente grond krijgen," zegt Egbert de Vries, directeur van de Amsterdamse corporatiekoepel.

Woningcorporaties moeten meer huizen bijbouwen, aldus Egbert de Vries. Beeld ANP

Het gemeentebestuur maakte donderdag met het rapport Wonen in Amsterdam alarmerende cijfers bekend over het dalende aantal betaalbare huurwoningen in de stad. Egbert de Vries, directeur van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC), zegt wat hij eraan denkt te doen. Hij wil bouwen, maar de gemeente zou te weinig meewerken.

Kunnen we zeggen dat het aantal betaalbare huurwoningen door de bodem is gezakt?
"Ja, zeker. Hoe harder je eraan rekent, hoe meer je in details verzeild raakt. Volgens ons zit het zo: corporaties moeten mensen met een inkomen tot 39.000 euro per jaar huisvesten. Deze groep beslaat vijftig procent van alle Amsterdammers, 400.000 mensen. Voor hen hebben de corporaties 45 procent van alle huizen beschikbaar, rond de 189.000. Dat is eigenlijk te weinig. Je wilt de helft van de mensen een huis geven, en je hebt minder dan de helft van alle huizen."

Er zijn toch ook nog sociale huurwoningen van particuliere eigenaren?
"Die maken er vrije sectorwoningen van of verkopen de huizen zodra de huurders vertrekken. Iedereen ziet dat gebeuren. Het blijkt ook uit de cijfers. Je moet deze huizen niet meetellen als je beleid voor de toekomst wilt maken. Ze komen nú al niet meer beschikbaar en dat vormt vandaag al een probleem. In de Stopera zeggen ze het nu ook."

Hoe los je het op?
"Woningcorporaties moeten meer huizen bijbouwen. Ze kunnen dat, omdat ze door goed financieel beleid beter bij kas zitten. Ze kunnen ook goedkoper bouwen. Bouwtechnieken zijn verbeterd, er wordt slimmer samengewerkt tussen corporaties en bouwbedrijven, en de huizen worden iets soberder afgewerkt."

Wat houdt u tegen?
"Binnen Amsterdam is een enorme concurrentie voor de schaarse bouwlocaties. Het stadsbestuur wil ook marktpartijen ruimte geven, en dat levert meer op. Het is dus lastig om extra bouwlocaties te claimen."

Waarom vindt u dat corporaties toch voorrang moeten krijgen?
"Als je de burgers een gezonde ongedeelde stad wil geven, moet je dit tot topprioriteit maken. Dat is de enige manier om iedereen, inclusief statushouders, een eerlijke kans op de Amsterdamse woningmarkt te gunnen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden