Videoserie

Groeten uit de Kinkerbuurt: De verhalen achter gentrificatie

In de de serie 'Groeten uit de Kinkerbuurt' volgen we de opwaardering van de Kinkerbuurt - terwijl het gebeurt - door de ogen van de bewoners die het ondergaan.

Het duurt even, maar dan heb je ook wat. Met prijzen van vijf- tot zesduizend euro per vierkante meter is hét moment gekomen voor vastgoedondernemers om hun bezit te verzilveren. De Kinkerbuurt zit definitief 'in de lift'.

Dus het ziet er rooskleurig uit voor de bouwers, de ontwikkelaars, de gemeente, de ondernemers en de huiseigenaren. Iedereen gaat er op vooruit. Of toch niet?

Aflevering 6: Tayfun en Fatih kunnen niet terug

In Amsterdam, de stad met 178 nationaliteiten, wordt de Kinkerbuurt langzaamaan weer wit.

Fatih Bolat (32) en Tayfun Balçik (33) laten ons zien hoe dat komt. Ze zijn de kinderen van Turkse arbeidsmigranten en opgegroeid in de Kinkerbuurt. Als tieners zijn ze met hun ouders vertrokken naar Slotervaart, waar ze vervolgens niet meer weg kunnen komen.

Omdat beide dertigers een woning zoeken in de sociale huursector, hebben ze niet veel te kiezen. Met 12 jaar wachttijd kom je binnen de ring niet in aanmerking voor een woning. Tayfun: "Iets kopen of in de vrije sector huren is voor ons financieel niet te doen. En bovendien kiezen verhuurders in de vrije sector vaak niet voor mensen met onze achternamen."

De opties die overblijven zijn: 1) hopen op een mazzeltje; 2) heel rijk worden; 3) bij je ouders blijven of 4) de stad verlaten. De meeste migrantenkinderen gaan uiteindelijk voor de laatste optie. Meer informatie over aflevering 6.

Aflevering 5: Nel, Anneke en Monique hebben hier niet om gevraagd

De opwaardering van de Kinkerbuurt verloopt volgens het boekje: krakers en kunstenaars ontginnen de buurt, daarna trekken (bakfiets)gezinnen de buurt in en kopen vastgoedondernemers pandjes op.

Deze ondernemers maken er hotels of appartementenblokken van, waarna jonge mensen met veel geld in de nieuwe appartementjes komen wonen en de buurt onbetaalbaar wordt voor anderen.

In de Kinkerbuurt trekken bewoners en kunstenaars aan de bel bij ambtenaren en bestuurders. Maar die reageren niet, of te laat. Meer informatie over aflevering 5.

Aflevering 4: Gaan ze nou verkopen of niet?

De historische Rochdale blokken in de Kinkerbuurt worden eindelijk
gerenoveerd. Maar gaan ze de leegkomende woningen nou verkopen of niet?

Bewoners en politici zetten woningcorporatie Rochdale onder druk om de
verkoop van sociale huurwoningen "on hold" te zetten.

Want in de Kinkerbuurt is het aantal betaalbare huurwoningen intussen flink
gedaald. Maar Rochdale geeft nog geen krimp. Nog niet zo lang geleden
werden ze onder druk gezet om buurten te mengen door juist huurwoningen
te verkopen. Meer informatie over aflevering 4.

Aflevering 3: 'Ga gewoon weg met je hotels en je horeca'

Over gevraagde én ongevraagde burgerparticipatie in de Kinkerbuurt. Inspiratiesessies, een Design Jam, boze bewonersavonden: de ambtenaren in Amsterdam West zijn er druk mee. (Zomer 2016)

Aflevering 2: Twee werelden in één straat

Als je wilt weten hoe de veelbesproken tweedeling in de stad er uitziet moet je in de Van Effenstraat gaan kijken. Ria en Roxanne zijn overburen. Ze wonen respectievelijk 46 en 2 jaar in de Kinkerbuurt. (Zomer 2016)

Aflevering 1: Afscheid van de laatste ambachtslieden

Smederij Meister en Zonen was één van de laatste ambachtsbedrijfjes in de Kinkerbuurt. Op een paar garages na zijn nu alle werkplaatsen gesloten. Vroeger waren zij kenmerkend voor de buurt, maar het zwaartepunt van de activiteiten verschuift naar horeca, detailhandel en de creatieve sector. En vastgoed is nu 'big business'. (Zomer 2016)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden