Plus

Groeten Uit 19xx: BN'ers keren een weekend terug naar hun jeugd

In Groeten uit 19xx keren bekende Nederlanders samen met hun gezin terug naar het jaar waarin zij zelf 12 jaar oud waren. De Frogers beginnen.

Natasja en René Froger leven met hun kinderen een weekend als in 1972 Beeld Fabiola/RTL
Natasja en René Froger leven met hun kinderen een weekend als in 1972Beeld Fabiola/RTL

Het is voor dertigers, veertigers en oudere kijkers een herkenbaar én hilarisch moment. Indy, de 10-jarige dochter van Leontien van Moorsel, gaat bellen. Nee, niet met haar eigen mobieltje, maar met een ouderwets toestel uit de jaren tachtig van de vorige eeuw. Met een draaischijf en een snoertje.

"Je vinger erin en dan draaien," legt de oud-wielrenster haar dochter uit. "Meestal loop je even naar de gang zodat niemand je hoort, maar dat kan nu niet," zegt Suus, het vriendinnetje van Indy, verbaasd.

Het is een veelzeggend fragment uit een van de afleveringen van Groeten uit 19xx, een nieuw programma van RTL4 waarin gezinnen van bekende Nederlanders teruggaan naar het jaar dat zij 12 jaar oud waren.

Het komt kort na Oh, Wat Een Jaar!, het populaire zaterdagavond­programma van Linda de Mol die samen met Ruben Nicolai en Jeroen van Koningsbrugge in de studio gasten ontving en herinneringen ophaalde.

VHS
Groeten uit 19xx gaat een stapje verder. Families verblijven een weekend in een huis dat helemaal is ingericht zoals in dat jaar. Alles verandert mee: kapsels, kleding en gewoonten. "Hier keken wij films mee," wijst Michael Zijlaard, de echtgenoot van Van Moorsel, de meisjes op een ouderwetse VHS-videorecorder.

De komende weken nemen de families van Frans Bauer, Henkjan Smits, Danny de Munk, Tooske en Bastiaan Ragas, Tanja Jess en Charly Luske en de Frogers een duik in het verleden.

Ze moesten een weekend alle technologische middelen - smartphones, iPads, laptops - inleveren en leven zoals in het desbetreffende jaar.

"Veel kinderen in die afleveringen zeggen: wat was er veel tijd vroeger," zegt Kasper van Kooten, die de presentatie voor zijn rekening neemt. "De zoon van Tooske en Bastiaan bijvoorbeeld. Hij werd er heel rustig van. In deze tijd van sociale media en smartphones hebben kinderen het gevoel dat ze iets moeten."

Niet voor niets werd voor de leeftijd van 12 jaar gekozen, stelt Van Kooten. "Het is een breekpunt in je leven. Je gaat van de lagere school naar de middelbare. Je gaat puberen, staat voor de stap in de grote wereld. Ik denk dat de herinneringen dan het sterkst zijn. Aan de muziek, de televisie, de omgeving."

Allrounder Van Kooten, na drummer, cabaretier, zanger, songwriter, auteur en acteur nu in de rol van presentator, koestert het verleden. "Ik ben een nostalgicus. Deze stap terug in de tijd is voor iedereen in het gezin vermakelijk. De ouderen gaan terug naar hun verleden, hun kinderen willen graag weten hoe het toen was. En er is, mede door het gebrek aan mobieltjes, meer tijd voor elkaar."

Fotoalbum
De Frogers erkennen dat. Ze bijten vanavond het spits af met een terugkeer naar 1972. Voor René en Natasja een feest der herkenning, voor telgen Danny, Natascha, Didier en Maxim een reis naar - zo voelt het - de middeleeuwen. Een heel weekend zonder smartphone? Hoe moet Didier dan 's avonds in slaap vallen? "Ik zit altijd nog even op mijn telefoon, check Facebook of filmpjes."

Het valt mee. Maxim grijpt geregeld (en vergeefs) naar zijn broekzak, maar het went. De Frogers vermaken zich met het inkijkje in de jeugd van René en Natasja. Met een ouderwetse typemachine ('Even een appje sturen'), met de kleren van toen ('Hoe zie ik eruit?'), maar vooral met elkaar. Met een bal, (kaart)spelletjes en praten.

Begrip
Van de (zwart-wit) televisie moeten ze het niet hebben: Peppie en Kokkie gaat nog, maar Bartje ('Ik bid niet veur brune bonen') voelt prehistorisch aan. "Niet te verstaan," meent Didier, "Is dit Noors of zo?"

"Je kijkt eigenlijk naar een fotoalbum dat er niet is. En er komt begrip voor elkaars tijdperk," verduidelijkt Kasper van Kooten.

Nou ja, begrip... "Wat heb ik een medelijden met jullie," concludeert Danny Froger. "Alles gaat traag en er is niets te doen." René schudt het hoofd en lacht. "Wij wisten niet beter, jongen."

Natasja prijst de 'quality' met het gezin. "Er is tegenwoordig zo veel waarmee ze zich bezig kunnen houden. 84.000 kanalen op televisie. Netflix, YouTube, internet. En alles gaat via appen, Facebook of Instagram. Bellen of even langsgaan is er nauwelijks meer bij. Ik weet niet of het vroeger beter was, maar het was wél persoonlijker. Er was meer tijd voor elkaar."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden