Groep VVD'ers wil wietteelt reguleren

Een groep liberale fractievoorzitters uit het zuiden verklaart de oorlog aan het gedoogbeleid van softdrugs. Zij willen de wietteelt reguleren, veiliger maken en decriminaliseren.

VVD-fractievoorzitters van grote steden uit Brabant eisen een duidelijk standpunt. Beeld anp
VVD-fractievoorzitters van grote steden uit Brabant eisen een duidelijk standpunt.Beeld anp

Volgend weekend dienen zij tijdens het VVD-congres van Noordwijkerhout een motie in en gaan het gevecht aan met de erfgenamen van Ivo Opstelten: de law-and-order-VVD'ers.

VVD-fractievoorzitters van grote steden uit Brabant willen dat het VVD-verkiezingsprogramma een duidelijk standpunt inneemt, in plaats van er met geen letter over te schrijven. Het gaat om de VVD-fractievoorzitters van Den Bosch, Oss, Eindhoven, Breda, Tilburg, Helmond en de fractievoorzitter van VVD-statenfractie Brabant.

"Omdat er niets in het verkiezingsprogramma staat dienen we deze motie in," zegt Thijs van Kessel, VVD-fractievoorzitter uit Oss. "We willen niet langer oogkleppen op doen. De wietproblematiek is groter dan ooit, de wietteelt is uitgegroeid tot een complete industrie. De verwevenheid tussen de criminele en de bovenwereld ligt dicht onder de oppervlakte."

Ralph Geerts, fractievoorzitter Den Bosch: "Er zijn veel zolderkamertjes waar illegaal stroom wordt afgetapt waardoor het risico op brand groot is. Wij gaan in de motie de regeloptie voorstellen: iedere gemeente moet het zelf kunnen regelen. Nu kan er niets. Er moet iets gebeuren, de ondermijnende effecten van de criminaliteit zijn groot."

Congres bepalend
De VVD zit in zijn maag met de wietteelt. Ingewijden hopen dat het vuiltje wordt opgelost in de kabinetsformatie, dan hoeft de partij er zijn vingers niet aan te branden.

Crimefighter minister Opstelten was altijd tegen reguleren. Daar staat tegenover dat minister Ard van der Steur recent heeft gezegd dat het komende VVD-congres bepalend is.

De afgelopen week hebben de VVD-afdelingen Amsterdam en Den Haag gestemd over de motie: 60 procent was tegen en 40 procent voor.

"Brabant is nu de wietschuur van Nederland," zegt Bredaas fractievoorzitter Thierry Aartsen. "Er worden nu bussen haarlak op wiet gespoten om te voorkomen dat je de geur van de kweek ruikt. Maar dat inhaleer je dus ook allemaal. Daarom keihard aanpakken. Het moet makkelijker worden in Frankrijk wiet te kweken dan in Nederland."

Eric van der Burg
De tekst van de motie die 19 november door de regio-Zuid wordt ingediend luidt als volgt: 'Toelevering aan coffeeshops dient zo geregeld te worden dat het uit de criminaliteit wordt gehaald, waardoor kan worden toegezien op de kwaliteit van de eindproducten. Illegale kwekers pakken we keihard aan.'

Voorzitter Rutger de Ridder van de JOVD, de aan de VVD gelieerde jongerenorganisatie, is initiatiefnemer van het verzet tegen het huidige softdrugsbeleid. "De VVD moet de ballen tonen om de wietteelt te reguleren," zegt De Ridder, die wel een verklaring heeft waarom er wordt gezwegen in het VVD-verkiezingsprogramma: "Ze zijn bang voor de traditionele kiezer."

De Amsterdamse wethouder Eric van der Burg juicht de motie toe: "Brabant en Amsterdam hebben er het meeste last van dat het niet goed is geregeld. Daarom steunen wij regulering."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden