Groep UvA-docenten die vraagt om vertrek bestuur groeit naar ruim 400

Ruim 400 hoogleraren en docenten van de UvA willen dat het College van Bestuur (CvB) vertrekt, dat laat universitair hoofddocent Olav Velthuis vanavond weten. Ze eisen dat in een ingezonden brief in nrc.next. Ook de ASVA studentenunie heeft het vertrouwen in het CvB opgezegd.

null Beeld ANP
Beeld ANP

In totaal zijn er ongeveer 5500 mensen - in vaste aanstelling of tijdelijk - aan de UvA verbonden als docent.

Om de gemoederen te bedaren heeft het universiteitsbestuur vanmiddag een statement naar buiten gebracht. Daarin wordt uitleg gegeven over de afweging om het Maagdenhuis te ontruimen. Het was volgens het CvB tijdens de bezetting van het Maagdenhuis niet mogelijk afspraken te maken met de bezetters, die zich De Nieuwe Universiteit noemen. Dat, en een aantal 'incidenten' die tijdens de bezetting in het Maagdenhuis hadden plaatsgevonden waren volgens de tekst aanleiding om het gebouw zaterdag te ontruimen.

Het CvB schrijft verder dat er een 'goede ontwikkeling in gang is gezet' en dat de gesprekken worden voortgezet. Over het verzoek van de docenten om op te stappen, wordt niet gerept in de tekst.

Brief
Zaterdagochtend kwam er na zes weken een einde aan de bezetting van het Maagdenhuis in Amsterdam. De ME werd ingezet om de actievoerders uit het pand te krijgen. Dat terwijl de studenten hadden gezegd dat ze maandag zelf weg zouden gaan na een festival dat ze afgelopen weekend wilden houden. 'Wat heeft het College van Bestuur bezield om opnieuw zo'n flater te begaan?', schrijven UvA-hoogleraar Ewald Engelen en universitair hoofddocent Olav Velthuis in de brief die is ondertekend door honderden hoogleraren en docenten.

Volgens de docenten is het universiteitsbestuur met de ontruiming zijn goodwill kwijtgeraakt. Het CvB heeft zich bij de ontruiming van het Bungehuis zes weken terug volgens hen al van een regenteske kant zien. Het ging om een juridisch bevel om het gebouw te verlaten en een dwangsom van een ton per dag, voor elke student die zich daar niet aan hield.

De Maagdenhuisbezetting was volgens de docenten 'zes weken lang bewonderenswaardig rustig, zonder geweld of aanzienlijke schade verlopen'.

Opstappen
De docenten loven verder in de brief in nrc.next de line-up die de studenten hadden weten te strikken voor het geplande festival (onder andere universiteitshoogleraar en oud-Maagdenhuisbezetter Abraham de Swaan) en dat de studenten zelf voor veiligheid en bewaking wilden zorgen.

Volgens de medewerkers heeft het bestuur het opgebouwde vertrouwen van afgelopen weken als sneeuw voor de zon laten verdwijnen met de ontruimingsactie. 'Wordt het niet tijd voor een nieuw College van Bestuur dat met schone lei, onbezoedeld door het verleden, daadwerkelijk kan beginnen met het zo broodnodige vernieuwingsproces?'

Online is een lijst te vinden van een deel van de docenten die de brief heeft ondertekend. Onder de ondertekenaars bevinden zich Spinozaprijswinnaar Joep Leerssen en faculteitshoogleraar Jan Willem Duyvendak. Ook Science in Transition-voorman Huub Dijstelbloem ondertekende de brief.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden