Groep uitgeprocedeerde asielzoekers moet weg uit flat Zuidoost

Tien uitgeprocedeerden die in de flat Daalwijk in Zuidoost verblijven, moeten daar per 1 juli uit. Dat stelt de gemeente.

Tien uitgeprocedeerde asielzoekers die op doktersadvies 24-uursopvang nodig hebben, kunnen zich in Ter Apel (foto) melden, zegt de gemeente Amsterdam. Beeld John Gundlach, ANP
Tien uitgeprocedeerde asielzoekers die op doktersadvies 24-uursopvang nodig hebben, kunnen zich in Ter Apel (foto) melden, zegt de gemeente Amsterdam.Beeld John Gundlach, ANP

De advocaat van groep had bezwaar gemaakt tegen hun vertrek, omdat de tien op doktersadvies 24-uursopvang nodig hebben. De gemeente Amsterdam wilde die voor één jaar aanbieden en dat jaar loopt nu af.

De gemeente zelf zegt dat de verantwoordelijkheid voor de opvang bij de Staat ligt, dat het eigenlijk al niet verplicht was om afgelopen jaar hulp aan te bieden, maar dat het dat wel als extra wilde bieden. "We hebben vanaf het begin gezegd dat de opvang maximaal een jaar zou zijn," zegt een woordvoerder van de burgemeester. "Dit drukt ook op onze mogelijkheden. Als mensen blijven zitten kunnen we die plek niet aan anderen aanbieden."

De verwachting was dat er in de tussentijd vanuit Den Haag een oplossing zou worden bedacht, maar die oplossing blijft uit.

Bed-bad-brood
De tien kunnen voor 24-uursopvang nu alleen nog terecht in een Vrijheidsbeperkende Locatie (VBL, in Ter Apel). Daar zijn ze echter eerder geweigerd, omdat ze niet mee kunnen werken aan een vertrek uit Nederland. Zo geldt voor bijvoorbeeld één persoon dat diegene, ook volgens de IND, niet kan terugkeren naar het land van herkomst, maar dat dat niet uitsluit dat diegene wel naar een willekeurig ander land zou kunnen vertrekken.

In Amsterdam rest voor de tien nu alleen opvang in een bed-bad-broodlocatie (bbb). "In Amsterdam hoeft niemand op straat te slapen," aldus de woordvoerder van de burgemeester. "In noodgevallen is er altijd de bed-bad-brood." De bbb is echter niet geschikt, zegt advocaat Pim Fischer, omdat de tien zodanige medische klachten hebben dat zij 24 uur per dag opvang nodig hebben. De bbb biedt overdag geen opvang.

De tien blijven dan ook gewoon waar ze zijn, zegt Fischer. "Als er iemand van de gemeente komt, dan zeg ik dat de kamers op slot zijn en dat niemand vertrekt. Het is dan aan de gemeente om een kort geding aan te spannen."

Binnenkort loopt in Amsterdam voor meer uitgeprocedeerden het jaar af waarin de gemeente 24-uursopvang opvang wilde bieden. Afgelopen woensdag oordeelde de Raad van State in een andere zaak dat de gemeente Amsterdam in haar recht stond door zes uitgeprocedeerde vreemdelingen naar de bbb te verwijzen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden