Groep damherten overgebracht naar Bulgarije

Een kleine groep damherten uit de Amsterdamse Waterleidingduinen zal in de winter van 2016 mogelijk worden overgebracht naar de streek Rhodopen in het zuidwesten van Bulgarije. De proef moet uitwijzen of het mogelijk is een deel van duizenden damherten uit het duingebied te verhuizen naar een nieuw leefgebied in plaats van de dieren af te schieten.

Damherten in de Amsterdamse waterleidingduinenBeeld anp

In de brief aan de gemeenteraad schrijft verantwoordelijk wethouder Udo Kock (D66) bereid te zijn mee te werken aan het experiment. Via de natuurbeschermingsorganisatie Rewilding Europe is inmiddels contact gelegd met de beheerders van een nationaal park in de Rhodopen. Zij willen de Amsterdamse herten graag inzetten als natuurlijke grazers in de voormalige landbouwgebieden.

Het is een kwestie van vraag en aanbod, zei Wouter Helmer van Rewilding Europe eerder over de verhuisplannen. 'Amsterdam kampt met een overschot aan damherten. Op de Balkan is behoefte aan de dieren. Daar zijn uitgestrekte gebieden waaruit de mensen zijn weggetrokken. De herintroductie van een grote grazer als het damhert is goed voor de biodiversiteit. Nu dreigt alles bos te worden. Dat klinkt aantrekkelijk, maar het betekent per saldo dat veel soorten planten en dieren verdwijnen.'

Afschot
De mogelijkheid van een verhuizing als alternatief voor afschot werd in 2013 ook al onderzocht, maar toen zag de gemeenteraad er niets in. De meerderheid van de raad hikte aan tegen de kosten en de praktische bezwaren. De dieren moeten worden gevangen, onder verdoving gebracht en per vrachtwagen of vliegtuig naar de Balkan worden getransporteerd. Ook was er twijfel of de onervaren Amsterdamse herten geen eenvoudige prooi zouden zijn voor de wolven en beren in het natuurgebied.

In zijn brief waarschuwt Kock dat een eventuele verplaatsing niet betekent dat er niet op grote schaal zal moeten worden geschoten in de
Waterleidingduinen. Daar leven nu naar schatting meer dan tweeduizend damherten. Volgens onderzoeksbureau Alterra is in het natuurgebied plaats voor zeshonderd tot achthonderd dieren. Beheerder Waternet verwacht begin 2016 tot afschot over te gaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden