GroenLinksleider Groot Wassink: 'Amsterdam op een kruispunt'

Amsterdam staat op een kruispunt, waarbij het samen leven in de stad onder druk staat.

Michiel Couzy
Rutger Groot Wassink. Beeld Mats van Soolingen
Rutger Groot Wassink.Beeld Mats van Soolingen

Dit zei lijsttrekker Rutger Groot Wassink van GroenLinks donderdagmiddag bij de presentatie van het verkiezingsprogramma van zijn partij voor de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar.

Volgens hem is de oprukkende commercie in de stad hier mede debet aan. "Als je kijkt naar de opkomst van investeerders en beleggers op de woningmarkt, dan is het belangrijk om ons af te vragen hoe wij deze stad toegankelijk houden voor iedereen," aldus Groot Wassink.

GroenLinks wil dat de gemeente meer grip krijgt op het vastgoed in de stad en zo meer kan sturen. "We willen meer doen, maar laten dat niet over aan de markt."

Startersleningen
Als het aan GroenLinks ligt, zal de gemeente zich mengen in de woningmarkt in de vorm van een coöperatie die huizen koopt en verhuurt in de sociale- en middeldure sector. Startersleningen moeten Amsterdammers in staat stellen woningen te kopen op de oververhitte huizenmarkt. "Maar de totale gekte op de woningmarkt is niet meer te stoppen."

GroenLinks zit momenteel met zes zetels in de oppositie, maar is, gezien het stemgedrag van Amsterdammers bij de recente Kamerverkiezingen, kansrijk om uit te groeien tot de grootste partij in de gemeenteraad. "Amsterdam snakt naar radicale veranderingen," aldus Jasper Blom, voorzitter van de programmacommissie.

Lees ook: GroenLinks wil auto, steenkool en Zwarte Piet de stad uit

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden