GroenLinks zet in op duurzame doorbraak

Geen subsidie meer op fossiele brandstoffen, minder belasting op arbeid en stoppen met bezuinigen op natuur, cultuur en ontwikkelingssamenwerking. Met deze hervormingen wil GroenLinks de overheidsfinanciën op orde brengen en tegelijkertijd een doorbraak realiseren naar een duurzame economie.

Jolande Sap Beeld anp
Jolande SapBeeld anp

Dat staat in 'Hart van de toekomst', het alternatieve plan van GroenLinks voor de bezuinigingsplannen waar het kabinet samen met gedoogpartner PVV op broedt in het Catshuis. Fractieleider Jolande Sap bracht haar plannen gisteravond naar buiten.

Doorgaan met het eenzijdig hanteren van het bezuinigingsmes 'helpt geen zier', vindt GroenLinks. Een echte doorbraak is nodig om het land toekomstbestendig te maken.

Belasting
Daarvoor moet er een belasting komen op kolen, kerosine, olie en diesel. Grote auto's worden verder belast en groene auto's bevoordeeld. Automobilisten moeten gaan betalen per kilometer en de partij ziet een spitsheffing ook wel zitten. Nieuwe wegen zijn uit den boze; investeren in het openbaar vervoer is het devies.

Het geld dat wordt verdiend met deze maatregelen, wil GroenLinks besteden aan een verlaging van de belasting op arbeid. Dat kan het voor werkgevers aantrekkelijk maken om mensen aan te nemen, bijvoorbeeld conciërges of klassenassistenten. Ook wil de partij investeren in kinderopvang, meer rechten voor flexwerkers en in de eigen regie van mensen in de zorg.

'Door de vervuilende industrie te laten betalen voor de uitstoot en de milieukosten, maar tegelijkertijd de arbeidskosten te verlagen, creëren we meer banen en krijgt duurzame innovatie eindelijk de kans in Nederland. Zo kan ons land weer opbloeien in crisistijd', vatte Sap de strategie samen.

Hypotheekrenteaftrek
Andere maatregelen die de partij wil nemen, zijn het geleidelijk afbouwen van de hypotheekrenteaftrek en het versneld verhogen van de pensioenleeftijd naar 67 jaar.

De plannen, die nog niet zijn doorgerekend door het Centraal Planbureau, leveren volgend jaar naar schatting 8 miljard euro op. In 2014 wordt volgens GroenLinks voldaan aan de Europese begrotingsnorm van maximaal 3 procent tekort. Het jaar daarna moeten de hervormingen 12 miljard opleveren, waardoor het begrotingstekort op 1,8 procent uitkomt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden