Plus

'GroenLinks zag in mij iemand die in Nieuw-West het verschil kan maken'

Hij stond op het punt om op vakantie te gaan, toen GroenLinks hem vroeg om stadsdeelvoorzitter te worden in Nieuw-West. PvdA'er Emre Ünver (36) hoefde niet lang na te denken.

Ex-PvdA-raadslid Emre Ünver wordt stadsdeelvoorzitter namens GroenLinks Beeld Rink Hof
Ex-PvdA-raadslid Emre Ünver wordt stadsdeelvoorzitter namens GroenLinksBeeld Rink Hof

Nee, hij had niet gesolliciteerd naar een nieuwe politieke baan. Na twaalf jaar gemeenteraad wilde Ünver vooral even bijkomen tijdens een lange vakantie.

En toen ging de telefoon; Rutger Groot Wassink, leider van GroenLinks aan de lijn. Het vormde de aanzet tot een kentering in zijn politieke leven: niet alleen een nieuwe baan, als bestuurder in Nieuw-West, maar ook een nieuwe partij. De man die twaalf jaar lang de stad diende als PvdA'er keert terug als politicus namens GroenLinks. De vakantie is toch maar niet geboekt.

Waarom ineens GroenLinks?
"Al langer zie ik GroenLinks in Amsterdam als de links-progressieve voorhoede en ik voel me aangesproken om daar onderdeel van te zijn. Ik mag na twaalf jaar raad doorgaan met strijden, dat is mij een lief ding waard."

Waarom kon dat niet voor de PvdA?
"Het was GroenLinks die zei: we zien in jou iemand met wie we in Nieuw-West het verschil kunnen maken. De partij eiste niet dat ik lid zou worden, maar dat heb ik op 1 mei toch gedaan. Dat leek me wel zo netjes. Ik ben nu ook nog lid van de PvdA. Volgens mij kan dat, lid zijn van twee partijen. Maar als dat niet kan, dan blijft GroenLinks over."

Ünver is een kind van Nieuw-West, met ruim 150.000 inwoners qua omvang vergelijkbaar met de vijftiende stad van Nederland. Hij woonde vanaf zijn tiende in Geuzenveld en kwam daar, na een paar jaar Osdorp, weer terug. "Dat is mijn wijk. Ik heb affiniteit met heel Amsterdam, maar in Nieuw-West ligt mijn jeugd. Het stadsdeel heeft veel meer ruimte en groen dan de rest van de stad."

Welke uitdagingen ziet u in Nieuw-West?
"De achterstand, de verdeeldheid, de economische ontwikkeling van het stadsdeel. En de leefbaarheid. Het baart mij zorgen dat de verschillen tussen Nieuw-West en de rest van de stad toenemen als het gaat om armoede en werkloosheid. Kijk, op dit moment zullen Amsterdammers uit de binnenstad op zaterdag niet zeggen: kom, we gaan eens gezellig naar het Lambertus Zijlplein. Ik hoop toch dat de rest van de stad vaker hiernaartoe komt."

Bedoelt u met verdeeldheid ook de enorme verkiezingsoverwinning van Denk in Nieuw-West?
"Onder meer. Het is verdeeldheid die in de rest van de stad ook speelt, tussen mensen met verschillende inkomens en achtergronden. Denk is de verdeeldheid, uitgedrukt in stemmen. Denk staat wat mij betreft symbool voor de conservatieve stemmer, maar er hebben hier ook een heleboel mensen progressief gestemd. De uitdaging zit 'm erin dat deze groepen niet met de rug naar elkaar toe gaan staan."

"Denk heeft in de stadsdeelcommissie net zoveel zetels als GroenLinks, ze haalden iets meer stemmen. Dat maakt ze niet anders dan de andere partijen. Als voorzitter kijk ik naar het gezamenlijke oordeel van de commissie, Denk heeft daar een stevige inbreng in."

In het stadhuis probeert Denk internationale conflicten te agenderen. Verwacht u dat ook in Nieuw-West?
"Ik heb die vlaggen ook zien hangen bij de fractiekamers in het stadhuis, de Palestijnse bij Denk en de Israëlische bij de VVD. Het was inderdaad een signaal dat iets is veranderd in de manier hoe wordt omgegaan met die conflicten."

Denk heeft de etniciteit van andere politici wel eens betrokken in het debat. U heeft zelf een Turkse achtergrond, verwacht u problemen?
"Ze mogen het proberen, maar ik hoop het niet. Mijn politieke voorkeur is in Turkije dezelfde als in Nederland: links-progressief."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden