Verkiezingen

Groenlinks wint in Amsterdam, voor D66 en VVD

GroenLinks in Amsterdam de grootste partij geworden. De partij van Jesse Klaver kreeg volgens de voorlopige prognose woensdag bij de Tweede Kamerverkiezingen 19,3 procent van de Amsterdamse stemmen.

Het Parool
Jesse Klaver spreekt woensdagavond het uitzinnige GroenLinkspubliek in de Melkweg toe Beeld anp
Jesse Klaver spreekt woensdagavond het uitzinnige GroenLinkspubliek in de Melkweg toeBeeld anp

D66 volgt met 18,2 procent. De VVD is de derde partij in Amsterdam geworden, met 15,2 procent van de stemmen.

De landelijke verliezer PvdA had bij de vorige verkiezingen in Amsterdam nog 35,8 procent van de stemmen, dit jaar blijft daar zoals het er nu naar uitziet slechts 8,4 procent van over.

De nieuwe partij Denk staat op 7,5 procent van de Amsterdamse stemmen en is dus maar een fractie kleiner dan de PvdA in de stad. In stadsdeel Nieuw-West is de partij zelfs de grootste. De SP legt het net af tegen de PVV met respectievelijk 6,5 procent tegenover 7 procent.

Een opvallende nieuwkomer in Amsterdam is Artikel1, met 2,7 procent van de stemmen. Landelijk lijkt de partij van Sylvana Simons echter niet genoeg stemmen te halen voor een zetel in de Tweede Kamer.

Verrassing
"Oh, dat had ik nog niet eens gehoord. Dat is uitstekend nieuws. Wat waren de cijfers?" Rond middernacht, net nadat hij de tweeduizend GroenLinks-leden in de Melkweg heeft toegesproken, weet Jesse Klaver nog niet dat zijn partij waarschijnlijk de grootste gaat geworden in Amsterdam.

Met 19,3 procent van de stemmen blijft GroenLinks waarschijnlijk net voor D66 (18,2 procent) in Amsterdam. Hoe kijkt hij naar de kloof die zich aftekent met de rest van het land?

"Ik heb aangegeven dat het onze ambitie is om een brede volkspartij te zijn. Het liefst wordt je dan op zoveel mogelijk plekken de grootste. Ik wil ervoor gaan zorgen dat we de komende jaren het ook op al die andere plekken in het land goed gaan doen."

"Hoe? Op dezelfde manier als we nu campagne hebben gevoerd, door voortdurend de verbinding te zoeken. We mogen heel blij zijn dat we hebben gewonnen, maar we moeten ook oog blijven houden voor al die mensen die misschien een andere politieke keuze hebben gemaakt. We moeten de hand naar hen blijven uitsteken."

Lees meer: Welke partij is het grootst in jouw stadsdeel?

Volg hier alles over de verkiezingsuitslag en bekijk hier live de uitslag per gemeente

null Beeld ANP
Beeld ANP

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden