GroenLinks wil voorrang voor fietsers

In een fietsstraat mogen auto's wel komen, maar zijn ze ondergeschikt aan fietsers, die de ruimte hebben. Foto ANP

AMSTERDAM - Collegepartij GroenLinks bepleit de grootschalige invoering van 'fietsstraten', waar het voor auto's verboden is fietsers in te halen. In de notitie De Fietser Koning wijst GroenLinksraadslid Fjodor Molenaar op steden als Groningen en Haarlem, waar (plannen met) fietsstraten bestaan. Die steden hebben het afgekeken van Duitsland.

In een fietsstraat mogen auto's wel komen, maar zijn ze ondergeschikt aan fietsers, die de ruimte hebben. De straten zijn geen doorgaande routes; autoverkeer komt er alleen om de bestemming te bereiken. Er geldt een maximumsnelheid van dertig kilometer.

'Zeer veel straten in de stad zijn door het massale fietsgebruik eigenlijk al 'natuurlijke' fietsstraten, maar zij missen wel een inrichting waaruit de prioriteit van de fietser boven de auto blijkt,' schrijft Molenaar.

Op alle grachten in het centrum moet het verboden worden voor auto's, fietsers in te halen. Verder noemt Molenaar twaalf (delen van) straten in het centrum: Kerkstraat, Haarlemmerstraat/-dijk, Spiegelstraat, Damstraat, deel Singel en Nes. Nieuwe Doelenstraat-Kloveniersburgwal, deel Leliegracht, deel Leidsegracht, deel Amstel, even zijde Prinsengracht, Rusland-Raamgracht. Om het plan te realiseren zijn wel aanpassingen nodig.

Buiten het centrum noemt Molenaar nog eens zeventien fietsroutes, verspreid over de hele stad, waaronder Noorder- en Zuider Amstelkanaal, Amsteldijk, Emmastraat en Radioweg-Arntzeniusweg.

Bij scholen zouden straten geheel of gedeeltelijk moeten worden afgesloten voor auto's, in elk geval op momenten dat de scholen beginnen en eindigen. Als het doorgaande routes betreft, zou er eenrichtingsverkeer moeten komen.

Vorige maand kwam Molenaar al met een notitie waarin hij meer ruimte voor voetgangers bepleitte, onder meer door stoepen te verbreden. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden