GroenLinks wil opheldering over lobby Amsterdamse corporaties

De lobby voor huurverhoging van de woningcorporatiekoepel AFWC bij de Eerste Kamer in Den Haag is de GroenLinksfractie in Amsterdam in het verkeerde keelgat geschoten.

Minister Stef Blok van Wonen. Beeld anp
Minister Stef Blok van Wonen.Beeld anp

Volgens de fractie behoort het pleidooi van AFWC nergens anders thuis dan in de onderhandelingen tussen de gesprekspartners, met daarbij de gemeente en de huurdersorganisaties.

Dit standpunt verkondigde GroenLinks woensdag in de Amsterdamse gemeenteraadscommissie Wonen. "Onderdeel van de nog uit te werken onderdelen in de zogeheten samenwerkingsafspraken is een overeenkomst over de betaalbaarheid van sociale huurwoningen," aldus woordvoerder Jorrit Nuijens.

"Daar moet nog over gesproken worden. De gang van de AFWC naar Den Haag ondermijnt het vertrouwen in de in Amsterdam zo belangrijke samenwerkingsafspraken."

Hoge huren
Nuijens eist opheldering van wethouder Laurens Ivens (SP, Wonen). De GroenLinks-fractie reageert op de correspondentie tussen Egbert de Vries, directeur van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) en Eerste Kamerleden. De brief kwam in handen van Het Parool. De brief toont aan dat de AFWC lobbyt voor hogere huren in Amsterdam.

De Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) staat vanaf het begin op het standpunt dat de corporaties in de stad samen met de gemeente en huurdersorganisaties voldoende afspraken over het woonbeleid maken. Het woonakkoord tussen de landelijke corporatiekoepel Aedes en de Woonbond zag AFWC niet zitten.

Nederlaag
Volgens dit door minister Stef Blok van Wonen in grote lijnen overgenomen akkoord mogen de huren niet sterker stijgen dan een procent plus de inflatie.

Dit geldt ook voor woningen in handen van corporaties die worden geliberaliseerd. AFWC meent dat die woningen niet moeten meetellen, zodat die huren veel sterker opgetrokken kunnen worden.

Gedurende het debat in de Eerste Kamer dinsdagavond zag het er naar uit dat Blok er aan vasthoudt dat de huren van te liberaliseren woningen nog een jaar nadat zij in de vrije sector komen mee blijven tellen in de huursombenadering.

Dat tempert de drang bij corporaties om huren op te trekken. Het debat, dat nog bezig is, lijkt zo uit te draaien op een nederlaag voor de AFWC.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden