GroenLinks wil fietscoach bij CS

De fietsenflat bij het Centraal Station. Foto Floris Lok

Nog dit jaar moeten vijftien fietscoaches worden aangesteld, vindt GoenLinks. Zij moeten bij het Centraal Station de chaos tegengaan die wordt veroorzaakt door gestalde fietsen.

De fietscoaches moeten fietsers en scooteraars aanspreken als ze hun fiets op een plek neerzetten waar dat niet mag, zodat stoepen, rijbanen en nooduitgangen vrij blijven. Ook moeten ze fietsers verwijzen naar plekken waar die hun rijwiel wel kunnen stallen.

Dat staat in een initiatiefvoorstel van gemeenteraadslid Fjodor Molenaar. Molenaar ijvert al jaren voor de aanpak van overlast van gestalde fietsen en verwacht veel van de inzet van de coaches. 'Ze worden al ingezet op het Binnengasthuisterrein van de UvA, en ook bij de faculteit op het Roeterseiland. Daar is gebleken dat fietscoaches erg effectief zijn en dat er een grote preventieve werking van uitgaat. Je moet fietsers en scooteraars een beetje opvoeden, zodat ze hun fiets goed parkeren.' Ook in Utrecht en Haarlem worden de coaches volgens het raadslid al met succes ingezet.

Op dit moment worden bij het Centraal Station elke dag tientallen brommers en fietsen die verkeerd zijn geparkeerd, losgeknipt en afgevoerd. Bij het station geldt een veel strenger fietsparkeerbeleid dan in de rest van de stad.

De inzet van vijftien fietscoaches bij het Centraal Station is overigens een proef. Als die succesvol blijkt, wil Molenaar dat ook op andere drukke punten coaches komen te staan; bijvoorbeeld bij de stations Zuid en Amstel, en op het Rembrandtplein en het Leidseplein. Hij hoopt dat ook supermarkten, bioscopen en drukke horecazaken het nut van de coaches inzien en daar geld voor vrijmaken.

Volgens Molenaar is er geld beschikbaar voor de eerste twee jaar van die proef bij Centraal Station. De coaches moeten worden geworven bij reïntegratiebedrijf Pantar.

Molenaar: 'Zo dringen we de fietsparkeerchaos terug en neemt de gemeente zijn maatschappelijk verantwoordelijkheid, waardoor deze Amsterdammers kunnen doorgroeien naar een reguliere baan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden