Update

GroenLinks wil door met zittende ploeg

Maarten van Poelgeest (R) werd herkozen als partijleider van GroenLinks Amsterdam. Foto ANP Beeld
Maarten van Poelgeest (R) werd herkozen als partijleider van GroenLinks Amsterdam. Foto ANP

AMSTERDAM - Vrijwel zonder wanklank maakte GroenLinks zaterdag op een ledenvergadering de balans op van bijna vier jaar besturen in Amsterdam, in de stellige overtuiging dat nog eens vier jaar pluche lonken. ''We hebben het niet slecht gedaan,'' concludeerde wethouder Maarten van Poelgeest.

De tevredenheid is terug te zien op de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. GroenLinks kiest voor continuïteit. Vrijwel alle huidige raadsleden staan op verkiesbare plaatsen achter Van Poelgeest, die werd herkozen als lijsttrekker.

De bijeenkomst stond in schril contrast met die van de PvdA een paar dagen eerder. De coalitiepartner van GroenLinks heeft grote schoonmaak gehouden onder de raadsleden en had een peptalk van lijsttrekker Lodewijk Asscher nodig om de moed er enigszins in te houden.

De peilingen lachen GroenLinks daarentegen tegemoet. En hoewel de kiezer nog moet spreken, werd er al uitgebreid vooruitgelopen op deelname aan een nieuwe coalitie. Van Poelgeest herinnerde eraan dat de partij in 2006 toetrad tot het stadsbestuur in de overtuiging dat het geen project van vier, maar van acht jaar zou moeten zijn. ''En misschien nog wel langer,'' zei hij nu.

Fractievoorzitter en nummer twee op de lijst Marieke van Doorninck toonde zich overtuigd van voortzetting van de rol in het stadsbestuur. Ze gaat ervan uit dat het dan wel een coalitie van drie partijen zal zijn.

Ook Marco de Goede, nummer vier achter Fenna Ulichki, houdt geen rekening met een plek in de oppositie. ''We moeten echt vechten straks in de nieuwe coalitie voor onze rood-groene idealen.''

Van Poelgeest zette de al bereikte resultaten op een rij: het armoedebeleid is volgens hem verbeterd, er is geïnvesteerd in parken en groen, de luchtkwaliteit verbetert, er is minder autoverkeer, op de Zuidas komt sociale woningbouw, in de langetermijnplannen is meer openbaar vervoer en blijft het groen rond de stad behouden, woningen worden 'klimaatneutraal' gebouwd, het glasvezelnet wordt uitgebreid en Amsterdam gaat investeren in lokale energieopwekking.

Een kanttekening kwam van de voorzitter van de kandidatencommissie, Nevin Özütok, die waarschuwde dat de partij de 'aansluiting' dreigt te missen met allochtone groepen. En een lid uit de zaal vreesde dat GroenLinks zich al voor de verkiezingen 'met huid en haar' uitlevert aan de PvdA en het verwijt riskeert 'regeergeil' te zijn.

In zijn toespraak haalde Van Poelgeest uit naar de VVD, die 'verwildert'. ''Als er gedoe is met Marokkaanse jongens in de bioscoop, is het veiligheidsbeleid failliet. Als ik ervoor pleit de sterkste schouders de zwaarste lasten te laten dragen, roept Eric van der Burg (VVD-leider - red.) heel hard dat ik de wethouder van Financiën een dolk in de rug steek.'' (BAS SOETENHORST)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden