GroenLinks wil cultuur sparen

Het draagvlak voor de cultuurbezuinigingen die Amsterdam wil doorvoeren, brokkelt af. Collegepartij GroenLinks onderschrijft kritiek van de oppositie op het plan.

Bas Soetenhorst
In 2013 wil wethouder Carolien Gehrels tien miljoen korten op kunstsubsidies, bovenop de kabinetsbezuinigingen. © ANP Beeld
In 2013 wil wethouder Carolien Gehrels tien miljoen korten op kunstsubsidies, bovenop de kabinetsbezuinigingen. © ANP

In 2013 wil wethouder Carolien Gehrels tien miljoen korten op kunstsubsidies, bovenop de kabinetsbezuinigingen. Oppositiepartijen D66 en SP maken hier al langer bezwaar tegen. GroenLinksraadslid Evelien van Roemburg schrijft op haar weblog dat 'de kritiek hout snijdt'.

Na de zomer wil ze een debat over het doel van de bezuiniging. Als dat alleen gelegen is het nakomen van de afspraken uit het collegeakkoord tussen PvdA, VVD en GroenLinks, 'denk ik dat we die 10 miljoen maar niet moeten doen'.

Alternatieven
De afspraken uit 2010 zijn achterhaald door de rijksbezuinigingen op cultuur, aldus Van Roemburg. 'Er zijn vage schattingen hoeveel van de 200 miljoen rijksbezuinigingen in Amsterdam neerslaan; deze lopen uiteen van 30 miljoen tot soms wel 80 miljoen. Holy fuck, denk ik iedere keer weer als ik dat bedrag hoor. En iedere keer steekt het dat we toch ook onze 'eigen' bezuiniging nog steeds doorzetten.'

SP-fractieleider Laurens Ivens reageert verheugd. ''Deze bezuiniging gaat vooral gesubsidieerde banen kosten. Dat moeten we vermijden.'' D66-raadslid Sebastiaan Capel gaat 'graag met GroenLinks zoeken naar alternatieven voor de kunstbezuiniging'.

Van Roemburg stelt dat de collegepartijen elkaar 'gijzelen' met de bezuinigingsafspraken. Als GroenLinks de cultuurbezuinigingen ter discussie stelt, wil de VVD 10 miljoen extra voor parkeergarages en komt de PvdA met een 'vaag banenplan'. Dat laatste is een verwijzing naar een vorige maand met steun van GroenLinks aanvaard plan om 18,5 miljoen te steken in het creëren van vijfduizend banen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden