Update

GroenLinks wijst missie af

Jolande Sap. Beeld anp
Jolande Sap.Beeld anp

AMSTERDAM - GroenLinks gaat niet akkoord met de politiemissie naar de Afghaanse provincie Koendoez zoals het kabinet die heeft voorgesteld.

Dit heeft fractievoorzitter Jolande Sap gisteravond gezegd na een hoorzitting met deskundigen. De steun van GroenLinks heeft het kabinet nodig voor een Kamermeerderheid voor de missie.

Sap heeft te maken met een verdeelde achterban, waar het verzet tegen de missie flink aanzwelt. Exemplarisch voor de verdeeldheid is de partijtop in Amsterdam. Wethouder Andrée van Es (oud-Kamerlid voor de pacifistische PSP) steunt de motie van vorig jaar van de partij om politietrainers naar Afghanistan te sturen, maar begrijpt Saps terughoudendheid.

Marieke van Doorninck, fractievoorzitter in Amsterdam, is echter tegen de missie. ''En dat blijft ook zo. De uitgangspunten die er nu liggen, zijn te militaristisch om nog over te onderhandelen.''

In het land heerst hetzelfde verzet. Afdelingen roepen op om tegen de missie te stemmen, zoals die in Drenthe. In Friesland dreigen leden hun lidmaatschap op te zeggen. Lijsttrekker voor de Statenverkiezingen Irona Groeneveld: ''Dat kan ik me voorstellen als je juist lid bent geworden vanwege het antimilitaristische karakter van de partij.''

Ook de ChristenUnie twijfelt over steun aan het kabinetsplan. De partij, die in het vorige kabinet medeverantwoordelijk was voor de militaire missie in de Afghaanse provincie Oeroezgan, vindt ook dat er te veel nadruk ligt op militaire training. Ze ziet liever dat er civiel meer wordt gedaan, zoals het opleiden van juristen. De vijfkoppige fractie is verdeeld, net als de achterban.

Alleen de fracties van VVD, CDA en SGP steunen de uitzending. Gedoogpartner PVV is tegen, waardoor Rutte wel steun moet zoeken bij de oppositie. Daar hebben PvdA, SP en de Partij voor de Dieren de nieuwe missie al afgewezen. D66 beraadt zich nog op haar positie.
Morgen en donderdag debatteert de Tweede Kamer over de missie. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden