GroenLinks vindt stedenband met Tel Aviv 'absurd'

GroenLinks is fel gekant tegen de stedenband die Amsterdam aan wil gaan met Tel Aviv. Fractievoorzitter Rutger Groot Wassink vindt het 'absurd' om een samenwerkingsverband aan te gaan met de Israelische stad.

Roelf Jan Duin
Rutger Groot Wassink van GroenLinks. Beeld Rink Hof
Rutger Groot Wassink van GroenLinks.Beeld Rink Hof

'Dat gaat voorbij aan alles wat daar gebeurt en druist in tegen de tolerante stad die Amsterdam is, waar we mensenrechten hoog in het vaandel hebben.'

Vorige week maakte de gemeente bekend een stedenband aan te gaan met zowel Tel Aviv als Ramallah. Aanvankelijk zou alleen met Tel Aviv worden samengewerkt, maar de voorbereidingen daarvoor werden vorig jaar opgeschort vanwege de onlusten die toen uitbraken tussen Israël en de Palestijnen.

Stem tegen
In september bezoekt burgemeester Eberhard van der Laan beide steden. 'Dat Ramallah op het laatste moment als goedmakertje is toegevoegd maakt het niet beter', vindt Groot Wassink. Hij vindt het ongewenst dat buitenlandse politiek op deze manier de raadszaal wordt binnengehaald.

De SP heeft al laten weten van plan te zijn om 'schoorvoetend' in te stemmen met de samenwerking. Groot Wassink roept de coalitiepartijen D66 en SP op om tegen de voorgestelde stedenbanden te stemmen. 'Die partijen hebben in de Tweede Kamer een motie gesteund die de regering oproept om druk op Israël te zetten om de bezetting te beëindigen. Dan kun je zo'n stedenband niet steunen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden