GroenLinks: videoreclames in de stad moeten verboden worden

De opmars van videoreclames in de binnenstad moet worden gestuit. Om dat te bereiken dient GroenLinks woensdag in de gemeenteraad een motie in om bewegende reclames te verbieden.

Marc Kruyswijk
Bij de ingang van de Kalverstraat vanaf het Muntplein staat een 'mupi'. Beeld Google Street View
Bij de ingang van de Kalverstraat vanaf het Muntplein staat een 'mupi'.Beeld Google Street View

Volgens GroenLinks-raadslid Zeeger Ernsting worden verkeersdeelnemers afgeleid door flikkerende en felle lichten. Hij denkt dat dit kan leiden tot verkeersonveilige situaties. Daarnaast geeft het 'visuele drukte' en doet de opmars van de mupi's met bewegende beelden volgens hem afbreuk aan het karakter van de historische binnenstad.

Ook de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad deelt de mening van Groenlinks en is uitgesproken kritisch over het beleid zoals dat woensdag in de gemeenteraad wordt besproken. Als de videozuilen worden toegestaan komt de binnenstad vol te staan met schreeuwerige, bewegende lichtbeelden, stelt Walther Schoonenberg. "Het nieuwe beleid moet de stad als verdienmachine legitimeren, louter in het belang van reclame-exploitanten."

Ook gebruikt voor amber-alerts
Volgens exploitant JCDecaux valt het allemaal wel mee, en het is een kwestie van veranderende tijden, zegt directielid Hannelore Majoor. Volgens haar is de exploitant 'dagelijks' in overleg met de gemeente. "De gemeente mag de zuilen ook gebruiken om mededelingen op te plaatsen, bijvoorbeeld amber-alerts."

JCDecaux heeft geen enkel belang bij hinderlijke geflikker of negatieve reacties van Amsterdammers, zegt Majoor. "We houden ons aan alle normen voor lichtgevende reclames en zorgen bijvoorbeeld dat het licht 's avonds minder fel staat. Ook hebben wij met ambtenaren al twee keer een ronde gemaakt om met eigen ogen te zien wat het effect is op straat."

De helft wil mupi's weg
De videoreclames rukken op in de binnenstad. Eind oktober 2015 kreeg JCDecaux toestemming om bij wijze van proef op vijf locaties negen ouderwetse, analoge, reclamezuilen om te bouwen tot digitale. Onmiddellijk in dezelfde maand nog vroeg het bedrijf toestemming ook te beginnen met de ombouw van een tweede lichting reclamezuilen. Inmiddels telt de stad dertig van dergelijke mupi's, waarvan twintig in de binnenstad en de rest in Zuid en Oost.

Uit recent panelonderzoek door de dienst Onderzoek, Informatie en Statistiek blijkt dat bijna de helft van de ondervraagden vindt dat mupi's wegmoeten omdat ze niet mooi zouden zijn en te afleidend. Een kwart vindt ze wel mooi en noemt de mupi modern en afwisselend en een tweede kwart heeft geen mening.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden