GroenLinks: Stadscurator moet straatkunst beschermen

Van wie is kunst in de openbare ruimte en wie beschermt deze werken? Als het aan GroenLinks ligt krijgt de stad een curator die zich over straatkunst ontfermt.

De iconische schildering op het Slangenpand in de Spuistraat. Beeld anp
De iconische schildering op het Slangenpand in de Spuistraat.Beeld anp

Het is kwalijk dat niemand precies weet wat Amsterdam herbergt aan straatkunst, of weet wat de waarde ervan is, zegt Lene Grooten van GroenLinks. Zij pleit daarom voor een stadscurator. "Het gaat nu te vaak mis."

"Neem bijvoorbeeld de schilderingen op het slangenpand in de Spuistraat. Woningcorporatie De Key wilde het iconische paneel verwijderen en in een museum tentoonstellen, terwijl de kunstenaar de kop het liefst terugziet op een nieuwe locatie. Wie ontfermt zich over dit werk, dat als een cultureel erfgoed met historische waarde geldt?"

Ook het overschilderen van een vermeend Banksy-kunstwerk door de Universiteit van Amsterdam noemt Grooten een fout die in de toekomst niet herhaald mag worden.

In de bres
Volgens Grooten moet een stadscurator als een beschermsheer of -vrouwe in de bres springen voor straatkunst, en het in beeld brengen en documenteren. Daarnaast moet de curator op zoek naar nieuwe vormen van eigenaarschap van kunstwerken - bijvoorbeeld door buurtbewoners zorg te laten dragen voor onderhoud.

Grooten: "Als we niet opletten, verdwijnt belangrijk werk en dat zou zonde zijn. Als je nu door Amsterdam fietst, kan het zomaar zijn dat je het werk ziet van een kunstenaar die ook in het Stedelijk Museum hangt. Dat moeten we koesteren."

Glasplaat
Ook Richard van Tiggelen van de Dutch Graffiti Library maakt zich hard voor een conservator. "Niet dat we grafitti en sjabloonkunst vanaf nu met een lik lak achter een glasplaat moeten verstoppen, dan ga je voorbij aan het vergankelijke van straatkunst. Maar dat graffiti wel degelijk iets kan zeggen over het tijdsbeeld en onze waarden en normen staat buiten kijf."

In samenwerking met 'mensen uit het werkveld' hoopt Grooten een conservator aan te stellen, met wat financiële ondersteuning vanuit de gemeente. "Het moet een onafhankelijke dienst worden, als een soort ombudsman."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden