GroenLinks: 'recht op roes' in uitgaansleven

De verkoop van paddo's, nu verboden, moet via 'gedoogvergunningen' worden toegestaan vindt GroenLinks. Foto ANP Beeld
De verkoop van paddo's, nu verboden, moet via 'gedoogvergunningen' worden toegestaan vindt GroenLinks. Foto ANP

AMSTERDAM - Onder het motto 'recht op roes' moet Amsterdam een veel liberaler drugsbeleid krijgen. Dit bepleit de Amsterdamse afdeling van GroenLinks in haar conceptverkiezingsprogramma. De partij wil dat de gemeente een wietplantage opzet, die levert aan coffeeshops in de stad. GroenLinks wil dat Amsterdam het voortouw neemt met een experiment met 'ecologisch gekweekte wiet'. De verkoop van paddo's, door het huidige kabinet juist verboden, moet via 'gedoogvergunningen' worden toegestaan.

Voor harddrugsverslaafden wil GroenLinks het dealen toestaan in de voor hen ingerichte gebruikersruimten. Een 'bij de verslavingszorg bekende dealer' zou harddrugs mogen verkopen in de gebruikersruimten.

De partij, sinds 2006 in het college, bepleit een onderscheid tussen 'recreatief en problematisch gebruik' van genotmiddelen en wil een eind aan het zero-tolerancebeleid op dancefeesten. Pillen zouden daar weer moeten worden getest.

Centraal in het verkiezingsprogramma staat de wens van Amsterdam 'dé groene innovatieve stad van Europa' te maken, waar milieubeleid van het grootste belang is. De lucht moet schoner worden en de auto moet wijken voor voetgangers, fietsers en het openbaar vervoer. Het tarief voor parkeervergunningen voor bewoners en bedrijven moet in de periode 2010-2014 worden verdubbeld. De parkeertarieven voor bezoekers stijgen jaarlijks met de inflatie.

Er komen 'autoluwe gebieden', waar auto's op bepaalde delen van de dag kunnen worden geweerd. Daarmee wordt een begin gemaakt in het oude stadshart en de grachtengordel en in 'nieuwe woonwijken als de Houthavens, IJburg II, Nieuw West en Noord'.

Voor de productie van schone energie moet de gemeente de oprichting van een duurzaam energiebedrijf 'stimuleren'. Dit lijkt een afzwakking van het eerdere voorstel van de partij een gemeentelijk energiebedrijf op te richten. Volgens de programcommissie, waarin onder anderen fractievoorzitter Marieke van Doorninck zit, moet het energiebedrijf met het bedrijfsleven de duurzame energie exploiteren. Het kan ook lokale initiatieven van bewoners en bedrijven faciliteren. (BAS SOETENHORST)


Lokale lasten stijgen niet meer dan inflatie

Een greep uit de voorstellen van het verkiezingsprogramma van GroenLinks, voor de periode 2010-2014:
- Het vermogen aan windmolens en zonne-energie in het havengebied verdubbelt. In alle wijken minimaal vijf procent meer stadsgroen.

- De lokale lasten (ozb, afvalstoffenheffing en reinigingsrecht) stijgen niet meer dan de inflatie.

- Een vrouwenrechtswinkel met informatie over Nederlands, Turks en Marokkaans familierecht.

- Amsterdam stelt zich kandidaat voor de Gay Games. Ruimere openingstijden voor de horeca.

- Alle woonbuurten worden ingericht als 30km-gebieden.

- De gemeente probeert circussen met wilde dieren te weren. Artis vermindert het aantal grote dieren met onvoldoende ruimte. In alle wijken komen 'losloopstroken' voor honden.

- Nieuwe fietsponten, onder andere van het Java-eiland naar Noord.

- Geen 'pretentieus' cultureel gebouw erbij. Meer graffitiplekken in de stad voor artiesten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden