GroenLinks: meer loon voor vmbo-docent

GroenLinks wil dat leraren op het vmbo meer salaris krijgen. Volgens Tweede Kamerlid Jesse Klaver is dat dé manier om meer hoog opgeleide leraren naar deze onderwijstak te trekken. Dat zei hij dinsdag, vooruitlopend op het debat over de begroting van het ministerie van Onderwijs.

GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver. Beeld anp
GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver.Beeld anp

'Juist op het vmbo hebben wij leraren van topkwaliteit nodig, omdat daar de leerproblemen en de uitval van leerlingen het hoogst liggen', aldus Klaver. 'Maar nu worden op het vmbo leraren veel slechter beloond dan op bijvoorbeeld gymnasia. Ambitieuze en goed presterende leraren kiezen er daarom vaak voor om niet op het vmbo les te geven.'

Weinig carrièreperspectief
Bovendien zijn er relatief weinig goed betaalde banen binnen het vmbo, waardoor er ook weinig carrièreperspectief is, stelt Klaver. Volgens hem krijgt 5,5 procent van de vmbo-leraren een loon uit een van de twee hogere salarisschalen, terwijl is afgesproken dat dit 29 procent van de docenten moet zijn. Daarom wil hij dat geld dat vrijkomt door het sluiten van het nationaal onderwijsakkoord, deels wordt gebruikt om het salaris van vmbo-docenten te verbeteren.

Ook de SGP heeft plannen voor het vmbo. Tweede Kamerlid Roelof Bisschop wil dat de diploma's op het vmbo ook worden gezien als maatschappelijke startkwalificatie. Nu geldt dat alleen voor diploma's voor de havo en het vwo. 'Dat onderscheid is onwenselijk en onnodig', aldus Bisschop. Volgens hem kunnen veel jongeren die een vmbo-diploma op zak hebben, inhoudelijk prima aan de slag op de arbeidsmarkt. 'Een diploma heet niet voor niets een diploma.'

Het CDA staat er op dit punt weer heel anders in. Kamerlid Michel Rog wil dat vmbo'ers desnoods tot hun 23e op school blijven om een startkwalificatie te halen. Amsterdam en Rotterdam opperden eerder hetzelfde plan, om te voorkomen dat jongeren zonder werk en zonder papieren op het slechte pad terechtkomen. Minister Jet Bussemaker reageerde niet enthousiast op het voorstel, omdat het problematisch is om volwassenen te dwingen naar school te gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden