GroenLinks loopt uit op D66 in laatste peiling voor verkiezingen

GroenLinks is hard op weg om de grootste partij van Amsterdam te worden. D66 zakt weg, blijkt uit de laatste peiling voor de verkiezingen.

De gemeenteraadsverkiezingen vinden plaats op woensdag 21 maart Beeld ANP
De gemeenteraadsverkiezingen vinden plaats op woensdag 21 maartBeeld ANP

GroenLinks loopt in dit kiezersonderzoek van gemeentelijk onderzoeksbureau OIS, in opdracht van Het Parool en AT5, uit naar ruim 19 procent van de stemmen, goed voor negen van de 45 beschikbare zetels in de raad. De partij van lijsttrekker Rutger Groot Wassink heeft nu zes zetels.

D66 staat op fors verlies. De partij valt volgens de peiling terug van veertien naar acht zetels. Lijsttrekker Reinier van Dantzig lijkt de koppositie, vier jaar geleden overgenomen van de PvdA, alweer te moeten prijsgeven.

In de peilingen van OIS is een duidelijke kentering zichtbaar. In januari ging D66 nog aan kop met 20 procent en tien zetels, GroenLinks stond toen nog op 15 procent en acht leden in de raad.

Spannend
Nu constateert OIS een gat van drie procentpunt in het voordeel van GroenLinks. In de laatste peiling van Maurice de Hond, rond dezelfde tijd uitgevoerd, staan GroenLinks en D66 allebei op 17 procent en negen zetels.

Het valt allemaal binnen de foutmarges. Duidelijk is dat de strijd om de koppositie tot de laatste dag spannend is, maar nu met GroenLinks als grote favoriet.

De rest van de linkse partijen heeft het moeilijk, een beeld dat eerder in de campagne al duidelijk werd.

PvdA haalt vijf zetels. De partij is nu nog de grootste oppositiepartij, met tien zetels. Coalitiepartij SP verliest volgens OIS twee zetels en komt uit op vier.

Een deel van die linkse stemmen gaat naar nieuwkomers als Bij1, die nipt één zetel lijkt te halen, en vooral naar Denk, dat volgens deze peiling de raad binnenkomt met drie zetels. De Partij voor de Dieren, die nu één zetel heeft, stijgt naar drie zetels.

Op rechts is het gevecht spannend. Dit is de derde peiling op rij waarin Forum voor Democratie vier zetels haalt, een ongekend goed resultaat voor een partij die nu nog niet in de gemeenteraad vertegenwoordigd is.

De VVD lijkt zich te herstellen en scoort met 12 procent van de stemmen in deze peiling zes zetels. Daarmee zou het de enige van de huidige coalitiepartijen zijn die stabiel blijft aan het eind van deze bestuursperiode. In andere peilingen daalde de VVD juist naar vijf of zelfs vier zetels.

De peiling (in procenten):

Bron: OIS Beeld Jet de Nies
Bron: OISBeeld Jet de Nies

OIS heeft voor deze peiling 875 Amsterdammers benaderd, telefonisch, online en op straat. Dit gebeurde tot en met vorige week.

De strijd om de koppositie is een belangrijke, want de grootste partij mag na de verkiezingen het initiatief nemen tot de vorming van een nieuw stadsbestuur en gooit hoge ogen bij de benoeming van de nieuwe burgemeester.

Rechtse partner
Eerder zei GroenLinkslijsttrekker Groot Wassink dat een linkse coalitie zijn voorkeur heeft. Of dit gaat lukken, is de vraag. Een coalitie van GroenLinks, PvdA, SP en de Partij voor de Dieren scoort volgens deze peilingen 21 zetels, terwijl 23 zetels nodig zijn voor een meerderheid.

Denk, dat ook een aantal linkse standpunten heeft, valt af. Eerder gaf Groot Wassink aan dat hij daarmee geen samenwerking zal aangaan vanwege de manier waarop de landelijke partij zijn opvattingen over de Armeense genocide ventileert.

Het lijkt er dus op dat Groot Wassink niet om een rechtse partner als D66 of de VVD heen kan. De ChristenUnie is in deze peiling, net als in 2014, dichtbij een zetel.

Voor een ouderenpartij is in deze peiling genoeg steun voor één zetel, al specificeren de onderzoekers niet of dit de Partij van de Ouderen of 50Plus betreft, die allebei meedoen in Amsterdam.

Woensdag zijn de verkiezingen. De avond ervoor organiseren Het Parool en De Balie een slotdebat, waarin de zittende partijen en de grootste uitdagers nog één keer debatteren over de toekomst van de stad.

Volg de verkiezingen
Op 21 maart goed voorbereid naar de stembus? Like Amsterdam Kiest op Facebook om niets meer te missen.

Stemadvies nodig? Doe de Kieswijzer van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden