Groenlinks loopt raadszaal uit om pro-Israëlactivisten

De fractie van GroenLinks is donderdagmiddag uit protest de raadszaal uitgelopen tijdens een inspraakbeurt van pro-Israëlactivisten.

Ruben Koops
GroenLinks-fractievoorzitter Rutger Groot Wassink: 'Ik ben niet verplicht te luisteren, en ging dus maar even naar de wc.' Beeld Marc Driessen
GroenLinks-fractievoorzitter Rutger Groot Wassink: 'Ik ben niet verplicht te luisteren, en ging dus maar even naar de wc.'Beeld Marc Driessen

Onder hen was de controversiële activist Michiel Jacobs, die regelmatig door de politie is aangehouden, onder meer voor het verstoren van de alternatieve Kristallnachtherdenking.

GroenLinks-fractievoorzitter Rutger Groot Wassink liep weg toen Jacobs het woord kreeg.

"Ik stoor me aan de eenzijdigheid van het verhaal van deze man. Ik ben niet verplicht te luisteren, en ging dus maar even naar de wc." Raadslid Jorrit Nuijens volgde zijn voorbeeld.

Harder optreden
Jacobs pleitte voor het harder gemeentelijk optreden tegen zijn tegenstanders, de activisten die vooral de Palestijnse zaak bepleiten. Die zouden met verboden vlaggen hebben gezwaaid, en banden hebben met vermeende terroristische organisaties.

Het staat elke burger vrij om voorafgaand aan een raads- of commissievergadering de gemeenteraad toe te spreken, voor maximaal drie minuten, over elk denkbeeldig onderwerp.

De irritaties tussen de activisten onderling is niet nieuw. Pro-Israel en pro-Palestina demonstranten worden sinds deze zomer zelfs van elkaar gescheiden als ze willen demonstreren op de Dam.

De rivaliserende groepen, die wekelijks demonstreren, vlogen elkaar daar steeds vaker in de haren en deden beurtelings aangifte tegen elkaar, waarop burgemeester Eberhard van der Laan ingreep.

Nu mogen de groepjes activisten alleen om en om op de Dam staan en moeten zij minimaal 50 meter afstand van elkaar bewaren.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden