GroenLinks: geef een vergoeding voor in huis opnemen dakloze

GroenLinks stelt voor om mensen die een dakloze in hun huis willen opvangen een financiële vergoeding te geven.

Een slapende dakloze op de Stadhouderskade. Het aantal daklozen in Nederland is de laatste jaren fors toegenomen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Beeld ANP
Een slapende dakloze op de Stadhouderskade. Het aantal daklozen in Nederland is de laatste jaren fors toegenomen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).Beeld ANP

Vooral voor ouderen met alleen een AOW-uitkering zou zo’n ‘barmhartigheidsbonus’ verlichting bieden, aldus GroenLinks. Wim-Jan Renkema van GroenLinks komt vandaag bij de bespreking van de zorgbegroting in de Kamer met zijn voorstel.

De laatste jaren zijn duizenden mensen in de daklozenopvang beland. Dat gebeurde bijvoorbeeld na afloop van een tijdelijk wooncontract of een relatiebreuk. Omdat het niet gemakkelijk is een betaalbaar huis te vinden, belandde deze groep in de opvang die eigenlijk bedoeld is voor daklozen met psychische of verslavingsproblemen.

GroenLinks wil deze groep daklozen samen brengen met mensen die ruim behuisd zijn en geen riant inkomen hebben. Renkema denkt daarbij aan ouderen die eenzaam zijn.

Deel van de huur

Renkema: “Er is een tekort aan mensen die iemand in huis willen nemen. Door een extra financiële stimulans via de veertig grootste gemeenten kan het aanbod van woningen een flinke impuls krijgen. Ik zal staatssecretaris Blokhuis voorstellen om de invoering van zo’n barmhartigheidsbonus te onderzoeken.”

Mensen die tijdelijk onderdak verlenen aan een economisch dakloze krijgen dan een bescheiden bedrag aan huur van de gast binnen, plus een vrijwilligersvergoeding. Die mag van de fiscus in 2019 maximaal 170 euro per maand en 1700 euro per jaar zijn.

In Amsterdam bestaat sinds 2015 het project ‘Onder de pannen’ van De Regenboog Groep. Dat brengt daklozen die door faillissement, scheiding of schulden op straat zijn beland bij Amsterdammers onder in huis. De daklozen betalen een deel van de huur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden