GroenLinks en FvD op winstkoers in Noord-Holland

De kiezers in Noord-Holland lijken een ander provinciebestuur te ­willen. De Haarlemse coalitiepartijen, VVD, D66, CDA en PvdA staan ­allemaal op verlies, GroenLinks en Forum voor Democratie zullen veel zetels winnen.

GroenLinkslijsttrekker Zita Pels.Beeld ANP

Dat blijkt uit kiezersonderzoek van Peil.nl, dat is uitgevoerd in opdracht van GroenLinks. De peiling heeft een foutmarge van plus of min één zetel.

De huidige coalitie van vier partijen verliest waarschijnlijk haar royale meerderheid en daalt van 33 naar 21 zetels in de Provinciale Staten, waar in totaal 55 zetels te verdelen zijn. Uit de peiling komt naar voren dat coalitiepartij D66 het grootste verlies te verwerken krijgt. De partij zou zes van de huidige tien zetels verliezen en behoudt steun van slechts 7 procent van de Noord-Hollandse kiezers. Het CDA daalt van vijf naar drie zetels, de PvdA van zeven naar vijf zetels in deze prognose.

Koppositie
De VVD verliest minder en houdt negen zetels over van de elf zetels die het sinds 2015 bezet. GroenLinks zou in deze peiling stijgen van vier naar acht zetels en daagt daarmee de VVD uit om de koppositie in Noord-Holland. Dat is een felbegeerde positie, want de partij die de verkiezingen wint, neemt ook het initiatief bij de vorming van een nieuwe coalitie.

Ook nieuwkomer Forum voor Democratie staat op het punt om een grote slag te slaan en zou zeven zetels kunnen halen. Dat lijkt overigens nauwelijks ten koste te gaan van de PVV, die in deze peiling één van de zes zetels in de Staten dreigt te verliezen.

Breekpunten
De VVD is sinds 2007 de grootste partij van Noord-Holland, uit de peiling blijkt dat GroenLinks de laatste maanden steeds dichter naar die positie toe groeit. Of de VVD uiteindelijk veel verliest, is onzeker. In 2018 voorspelden peilingen een week voor de gemeenteraadsverkiezingen een flink verlies voor de VVD in Amsterdam vanwege de opkomst van Forum voor Democratie. Uiteindelijk bleven de liberalen in de uitslag qua zetels gelijk en won de partij zelfs een aantal stemmen.

GroenLinks daagt de VVD vooral uit op het gebied van klimaat. Onder leiding van de VVD stelde de provincie Noord-Holland zich de afgelopen jaren afwijzend op bij aanvragen van nieuwe windmolens op land. In Het Parool zei GroenLinkslijsttrekker Zita Pels vorige week dat die strenge regels van tafel moeten, anders doet de partij niet mee bij de vorming van een nieuw provinciebestuur.

VVD-lijsttrekker Cees Loggen noemt het formuleren van zulke breekpunten 'niet verstandig', hij houdt de deur open voor een coalitie met GroenLinks. "Wij praten met iedereen, willen op voorhand niemand uitsluiten. Er valt gewoon wat te kiezen in Noord-Holland. En dat is heel lang niet gebeurd in de provincie", zegt Loggen.

Volg alles over de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen in ons blog.

Peiling Provinciale Statenverkiezingen Noord-HollandBeeld Laura van der Bijl

Lage opkomst

Aan dit kiezersonderzoek van Peil.nl/Maurice de Hond hebben 800 kiezers deelgenomen in Noord-Holland. De resultaten komt procentueel gezien redelijk overheen met de gemiddelde landelijke scores van partijen, die worden bijgehouden op Peilingwijzer.nl.

Volgens politicoloog Tom Louwerse van de Universiteit Leiden was de Noord-Hollandse peiling van Peil.nl in maart 2015 redelijk nauwkeurig ten opzichte van de daadwerkelijke uitslag dat jaar. Louwerse waarschuwt wel dat de ­relatief lage opkomst bij Provinciale Statenverkiezingen een belangrijke wegingsfactor moet zijn bij het analyseren van dit soort peilingen.

"Bij Provinciale Verkiezingen ligt de opkomst meestal rond de 50 procent, lang niet iedere kiezersgroep komt even trouw stemmen als bij landelijke verkiezingen." De Hond bevestigt dat de opkomsteffecten gecorrigeerd zijn in dit onderzoek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden