GroenLinks en D66 willen een vrouw als burgemeester

D66 en GroenLinks, na de raadsverkiezingen waarschijnlijk de twee grootste partijen van Amsterdam, willen het liefst een vrouw als nieuwe burgemeester van de hoofdstad.

Groot Wassink (links) en Van Dantzig tijdens een verkiezingsdebat in de Tolhuistuin vorige week. Beeld anp
Groot Wassink (links) en Van Dantzig tijdens een verkiezingsdebat in de Tolhuistuin vorige week.Beeld anp

Dat zeiden fractievoorzitters Reinier van Dantzig (D66) en Rutger Groot Wassink (GroenLinks) woensdagmiddag in de gemeenteraad. Daar werd gesproken over de manier waarop Amsterdammers meer invloed kunnen krijgen op de benoeming van een opvolger van wijlen Eberhard van der Laan.

De referendumcommissie heeft eerder deze maand geoordeeld dat een volksstemming over de nieuwe burgemeester van Amsterdam niet mogelijk is binnen de bestaande wetgeving.

Hoorzitting
D66 en GroenLinks willen daarom dat er kort na de verkiezingen op 21 maart een hoorzitting wordt georganiseerd met deskundigen om te kijken hoe de bevolking wel meer inspraak kan krijgen bij deze benoemingsprocedure.

"Het moet toch mogelijk zijn om in ieder geval in de profielschets de wensen van de Amsterdammers te vangen?", vroeg Van Dantzig zich af. Op de hoorzitting zullen ook juridische experts aanwezig zijn zodat de (on)mogelijkheden van de voorstellen direct duidelijk worden.

Zowel Groot Wassink als Van Dantzig sprak zich ook uit voor een vrouwelijke kandidaat.

Vertrouwenscommissie
Na de verkiezingen zal er uit de nieuwe gemeenteraad een vertrouwenscommissie worden samengesteld die de sollicitaties in behandeling gaat nemen. In de openbare profielschets worden de persoonskenmerken opgenomen waarnaar de vertrouwenscommissie op zoek is.

Via mijnnieuweburgemeester.amsterdam kunnen inwoners hun wensen achterlaten. Commissaris van de Koning Johan Remkes (Noord-Holland) zei eerder dat het mogelijk moet zijn om nog voor de zomervakantie een nieuwe burgemeester te kunnen benoemen.

VVD
Eerder gaf VVD-lijsttrekker Eric van der Burg al aan dat er ook wat hem betreft gezocht gaat worden naar een vrouwelijke burgemeester van Amsterdam.

In het stadhuis wordt wild gespeculeerd over wie de nieuwe burgemeester zou kunnen worden. De naam van Femke Halsema valt veelvuldig, maar ook Jeanine Hennis en Lilianne Ploumen worden genoemd.

Volg de verkiezingen

Op 21 maart goed voorbereid naar de stembus? Like Amsterdam Kiest op Facebook om niets meer te missen.

Stemadvies nodig? Doe de Kieswijzer van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden