GroenLinks en D66 willen begeleiding bij hiv-preventiepil

GroenLinks en D66 willen dat Amsterdam geld vrijmaakt voor begeleiding bij het gebruik van hiv-preventiepil PrEP.

Jasper Piersma
PrEP is een pil met hiv-remmers die een hiv-infectie kan voorkomen. Beeld anp
PrEP is een pil met hiv-remmers die een hiv-infectie kan voorkomen.Beeld anp

Steeds meer mensen halen het hiv-medicijn uit het buitenland, omdat het daar veel goedkoper is dan in Nederland. Het middel, dat alleen verkrijgbaar is op doktersvoorschrift, kost hier namelijk zo'n 560 euro per maand. In bijvoorbeeld Thailand, waar PrEP ook legaal verkrijgbaar is, is dit omgerekend maandelijks ongeveer 50 euro.

GroenLinks en D66 zouden het liefst zien dat PrEP vergoed wordt voor bepaalde risicogroepen. Maar zolang dat nog niet het geval is, moet er wel wat worden gedaan aan de begeleiding bij het gebruik van het medicijn.

Nierschade
Er kleven namelijk de nodige gezondheidsrisico's aan het onjuiste gebruik van PrEP. Zo kan het middel leiden tot nierschade, maar wanneer iemand al besmet is met hiv kan het virus door PrEP zelfs resistent worden.

De partijen willen daarom dat de GGD Amsterdam geld krijgt voor begeleiding en voorlichting over het PrEP-gebruik. GGD is volgens hen de beste plek voor begeleiding, omdat huisartsen niet altijd bekend zijn met PrEP. Op dit moment begeleidt GGD al een kleine groep homomannen en transgenders die meedoen in een studie. Zij worden elke drie maanden getest op soa's, hepatitis C en hiv. Ook worden hun nierfuncties bekeken.

Door de begeleiding uit te breiden voor alle Amsterdammers blijft de stad voorop lopen in de hiv-preventie, vinden GroenLinks en D66. Volgens de partijen heeft de GGD voor de controles jaarlijks 187.950 euro nodig.

Lees ook: Alle deelnemers aan PrEP-proef hiv-vrij, op twee na

PrEP

PrEP is een pil met hiv-remmers die een hiv-infectie kan voorkomen. De pil is bedoeld voor mensen die geen hiv hebben, maar die wel een verhoogd risico lopen om geïnfecteerd te raken. Net als de anticonceptiepil dient PrEP dagelijks te worden geslikt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden