'GroenLinks/D66 in één partij'

Evelien van Roemburg. Foto Jan van Breda Beeld
Evelien van Roemburg. Foto Jan van Breda

AMSTERDAM - GroenLinks en D66 zouden moeten fuseren. De partijen komen op belangrijke punten overeen en kunnen samen een belangrijke factor in de politiek worden.

Dat zegt GroenLinksraadslid Evelien van Roemburg (25). ''Dit is niet iets van de afgelopen drie weken. Ik vind dit al veel langer.'' Maar de uitslag van de Kamerverkiezingen heeft haar in haar opvatting gesterkt. GroenLinks haalde bij de verkiezingen drie zetels winst, maar volgens Van Roemburg levert dat weinig op, zeker als de partij weer in de oppositie terecht komt. Ook D66 zal volgens Van Roemburg niet snel boven de twaalf zetels uitkomen, op een enkele uitschieter na.

Een fusie ligt volgens haar voor de hand. De twee partijen spreken dezelfde kiezers aan en staan inhoudelijk dicht bij elkaar. Ze willen de huizenmarkt en de arbeidsmarkt hervormen, zijn pro-Europa, vinden milieu en duurzaamheid zeer belangrijk en willen geld besteden aan kunst en cultuur.

''Mijn inschatting is dat we anders nooit een concurrent voor de PvdA worden,'' aldus Van Roemburg in een toelichting. Een gecombineerde partij zal misschien wat stemmen verliezen, maar kan in haar ogen dat meer dan goed maken. ''Zo'n combinatie kan een echte machtsfactor worden.''

Het belangrijkste verschil ligt volgens Van Roemburg op sociaal-economisch terrein waarbij GroenLinks meer oog heeft voor de laagste inkomensgroep en D66 niet veel voelt voor nivellering. Maar ze acht dat verschil overbrugbaar.

Verschillende partijen, waaronder het CDA en GroenLinks zelf, zijn voortgekomen uit fusies, zegt Van Roemburg.

De fusie in de jaren tachtig ging wel gepaard met een bloedgroepenstrijd tussen PSP, PPR en CPN, de partijen die in GroenLinks opgingen. Oudere partijgenoten zeiden al tegen Van Roemburg dat ze niet nog een keer willen meemaken.

Andere reacties waren positiever. ''Ik heb het idee dat het bij meer mensen speelt. Maar het is niet iets waar ik nu enorm actief mee wordt.'' (ADDIE SCHULTE)

Foto Jan van Breda

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden