GroenLinks blijft worstelen met interne critici

GroenLinks-campagneleider Jesse Klaver probeert de gelederen in zijn partij gesloten te houden, desondanks blijft er kritiek komen uit de fractie. De twee vertrekkende Kamerleden Ineke van Gent en Bruno Braakhuis lieten zich kritisch uit over het leiderschap van de partij. Volgens Klaver is de leiding van Sap onbetwist. Ondertussen blijft de partij schommelen rond de vijf zetels in de peilingen, een halvering van het huidige zetelaantal.

GroenLinks-lijsttrekker Jolande Sap met op de achtergrond vertrekkend Kamerlid Ineke van Gent Beeld anp
GroenLinks-lijsttrekker Jolande Sap met op de achtergrond vertrekkend Kamerlid Ineke van GentBeeld anp

Oudgediende Van Gent zei een week geleden in de Volkskrant dat het fractiebestuur van de partij, waarin zij optreedt als vice-voorzitter, sinds 2011 niet meer functioneert. 'We zijn ieder onze taken blijven uitvoeren, maar zonder wekelijkse vergaderingen van het fractiebestuur.' Volgens Van Gent ontbreekt de 'juiste chemie' in de fractieleiding die verder bestaat uit fractievoorzitter Jolande Sap en secretaris Tofik Dibi.

Gisteren kwam de kritiek van vertrekkend Kamerlid Bruno Braakhuis. Tegen persbureau Novum zei hij somber te zijn over de staat van zijn partij. Hij tipte campagneleider Jesse Klaver en oud-Europarlementariër Kathalijne Buitenweg als geschikte toekomstige opvolgers voor Jolande Sap. 'Er is de afgelopen anderhalf jaar heel veel fout gegaan en iedereen heeft dat kunnen zien. Daar rekenen kiezers ons op af.' Ook Sap zou daaraan conclusies moeten verbinden, zei hij. Nog dezelfde dag nuanceerde hij zijn woorden alweer op Twitter: 'Ik vertrouw op de komende campagne en de fractievoorzitter!'

Campagneleider Klaver pleitte vrijdag nog in het radioprogramma Tros Kamerbreed voor eenheid in de fractie. Over de uitspraken van Van Gent zei hij: 'Ik zou dat niet doen, ik heb liever dat ik met plannen in de krant kom over wat we hebben bereikt.' Klaver herhaalt vandaag wat hij vrijdag al zei: 'Sap is de leider van GroenLinks.' Haar positie staat volgens hem niet ter discussie, ook niet na 12 september.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden