Groene vingers? In deze buurttuinen kun je los

Jeuken je groene vingers maar heb je geen tuin om in te wroeten? Niet getreurd: de stad heeft zat buurt-, kruiden- en natuurtuinen die jouw hulp goed kunnen gebruiken.

BijlmerbajestuinBeeld Dingena Mol

Oost

Anna's Tuin en Ruigte
Science Park 904
Anna's Tuin & Ruigte is een centrum waar kennis over natuur en alternatieve vormen van landbouw met elkaar gedeeld wordt. In het 'levende lab' kun je kennis opdoen over alternatieve vormen van landbouw, natuurinrichting en natuurbeheer, maar je kunt er ook tuinieren, wandelen en vergaderen.

Park van Darwin
Darwinplantsoen (tegenover nummer 13)
Omdat tuinman Jan Steenmeijer in mei na 24 jaar met pensioen is gegaan, hebben buurtbewoners een vereniging opgericht om het voortbestaan van de tuin veilig te stellen. In de zomermaanden zijn ze elke maandag- en donderdagochtend actief in de tuin. Alle helpende handjes zijn welkom en er is altijd koffie, thee en iets lekkers.
Ma. 9.00-12.30, do. 9.00-12.30 en ­elke derde zat. 13.00-16.00 uur.

Moestuinvereniging Proefeiland
IJburg, Steigereiland Noord
Proefeiland is een openbare pluktuin waar omwonenden en voorbijgangers fruit, kruiden of bloemen mogen plukken.
Iedere laatste zondag van de maand.

Bijlmerbajestuin
H.J.E. Wenckebachweg 48.8
Het idee achter de tuin bij het asielzoekerscentrum is dat de afstand tussen Amsterdammers en het azc wordt verkleind. Later dit jaar hopen de stadsboeren de oogst voor te schotelen aan de vluchtelingen op een groots oogstfeest.
22 juli, 19 augustus, 2 september.

In de tuin van het Darwinplantsoen zijn alle helpende handjes welkom en is er altijd koffie, thee en iets lekkers.Beeld Vrienden van park Darwin

Zuid(oost)

Zuidmoes
Gustav Mahlerlaan 3005
Tussen de kantoorgebouwen bevindt zich dit sociale participatieproject in de vorm van een groentetuin waar zowel buurtbewoners als mensen met een afstand tot de samenleving en/of arbeidsmarkt mee kunnen doen.
Woe. en vrij. 13.00-16.00 uur

Werkochtend Vondelpark
Stadsdeel Zuid is verantwoordelijk voor het dagelijks onderhoud van het park. De extra handen van vrijwilligers worden gebruikt voor de speciale wensen, zoals het onderhouden van de Rhododendrons en verschillende heesterstruiken. Elke werkochtend start met koffie/thee en uitleg over de werkzaamheden van die ochtend. Er wordt vooral gewerkt in de 'slurf', vroeger ook wel de 'Bloemenlaan' genoemd. Deze bevindt zich tussen de hoofdingang van het park bij de Stadhouderskade tot de Vondelbrug. Verzamelen bij de ingang van de Kattenlaan.
Om de week op do. 10.00-12.30 uur.

Kruidenpluktuin Weteringbuurt
De kruidenpluktuin is een tuin voor en door de buurt. De tuin is ontworpen in de vorm van een iepenblad en omgeven door een lage brede haag. In de tuin zelf is een keur aan kruiden te vinden. De tuin is openbaar toegankelijk en wordt onderhouden door bewoners uit de buurt. Elke vrijdagmiddag kunnen buurtbewoners een handje helpen en kruiden voor eigen gebruik plukken.
Vrij. 14.00-19.00 uur.

Ubuntu
Meibergdreef, naast metrostation Holendrecht
Ubuntu Stadstuin Zuidoost is ontwikkeld door een aantal sociaal ondernemers met het idee dat voedselproductie in de stad meer ruimte verdient. Op het dak van de tunnel op de A9 bijvoorbeeld.
Di./woe./vrij. 10.00-16.00 uur

West

Het Eetbare Plantsoen
Nicolaas Beetsplantsoen
Het Eetbare Plantsoen is een coöperatieve moestuin voor en door de bewoners van de Borgerbuurt in Amsterdam-West. Woon je in de Borgerbuurt en wil je helpen, ga dan eens langs. Gewoon een praatje maken mag ook.
Zo 11.00-14.00 uur.

Noord

Voedseltuin IJplein
Noordwal 1
Voedseltuin IJplein is een gezamenlijke moestuin voor en door buurtbewoners. Iedereen die in de tuin werkt krijgt een deel van de opbrengst. Een ander deel van de biologisch geteelde groenten en kruiden wordt verwerkt in de maaltijden van Resto van Harte en toegevoegd aan de voedselpakketten van de Voedselbank in Amsterdam Noord. Iedereen is welkom om een handje te helpen, in het zonnetje te zitten of van het groen te genieten.
Woe. 14.00-17.00 en zat. 10.00-13.00 uur.

Benieuwd hoe andere Amsterdammers het meehelpen in een buurttuinen ervaren? Lees dan ook: Geen tuin? Kom naar de vele buurttuinen

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden