Groene organisaties verliezen veel leden

Greenpeace zag ruim 22.500 leden vertrekken. Foto GPD

HILVERSUM - Natuur- en milieu-organisaties verliezen de laatste maanden veel leden en donateurs. Ze haken vaak af om financiële redenen. Greenpeace zag ruim 22.500 leden vertrekken. Ook het Wereld Natuurfonds (-8000), Milieudefensie (-6245) en de Dierenbescherming (-2015) eindigen het jaar in mineur. Dat blijkt zondag uit onderzoek van het VARA-radioprogramme Vroege Vogels.

Alle milieuclubs bij elkaar tellen iets meer dan 4 miljoen leden of donateurs. Volgens Vroege Vogels hadden de meeste organisaties begin 2008 juist te maken met een ledenaanwas. Daarmee wordt het verlies van de laatste maanden enigzins gecompenseerd.

Er zijn ook organisaties die het jaar met een positief saldo afsluiten. Zo kreeg de stichting AAP er bijna 20.000 leden bij en heeft de Vogelbescherming een plus van 10.135 leden. Verder zagen Natuurmonumenten en de Zeehondencrèche Pieterburen hun aanhang groeien.

De film An Unconvenient Truth van Al Gore heeft er in 2007 toe bijgedragen dat veel groene organisaties hun ledental zagen toenemen. Dat effect deed zich begin 2008 ook nog voor, ''maar daarna is het weggeëbd en verdrongen door de kredietcrisis'', denkt Vroege Vogels.

De toptien van grootste natuur- en milieu-organisaties wordt aangevoerd door het Wereld Natuur Fonds met 927.000 leden, Natuurmonumenten (882.000) en Greenpeace (547.475). (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden