Groene beleggers belonen Shell voor duurzamere koers

Aandeelhouderscollectief Follow This zal op de aandeelhoudersvergadering van Shell niet eisen dat de olie- en gasgigant duurzamer wordt. Daarmee wil het de directie belonen voor de  duurzame koers.

Activisten eisten vrijdag grotere ambities op klimaatgebied bij Shell in Den Haag. Beeld Mike Corder/AP
Activisten eisten vrijdag grotere ambities op klimaatgebied bij Shell in Den Haag.Beeld Mike Corder/AP

Follow This van ex-journalist Mark van Baal startte in 2015 met zijn pogingen Shell een groenere koers te laten varen. Dat deed het collectief door op jaarlijkse aandeelhoudersvergaderingen resoluties in stemming te brengen, waarin verduurzaming werd geëist van het energiebedrijf. Hoewel de resoluties tot nu toe geen meerderheid kregen, kregen ze steun van grote beleggers. Mede daardoor heeft Shell zijn koers gewijzigd.

Lobbyclub
Zo maakte Shell afgelopen week ­bekend als eerste grote oliemaatschappij het lidmaatschap van de ­invloedrijke lobbyclub American ­Fuel & Petrochemical Manufacturers (AFPM) op te zeggen. Bij die organisatie zijn driehonderd oliebedrijven aangesloten, waaronder BP, Chevron, Exxon en Total. Volgens Shell gaan de klimaatambities van AFPM niet ver genoeg. Zo zette de club zich afgelopen jaar in om de uitstootregels voor nieuwe auto's in de Verenigde Staten te versoepelen.

Vanwege deze koerswijziging zal Follow This op 21 mei dit jaar geen resolutie indienen op de aandeelhoudersvergadering van Shell. "Dankzij de beleggers die Shell aanmoedigden door te stemmen voor onze klimaatresoluties, formuleerde Shell als eerste olie- en gasbedrijf ter wereld een klimaatambitie," prijst Mark van Baal van Follow This het bedrijf.

"Vooral het feit dat deze ambitie ook de uitstoot van Shells producten behelst, was een industry-leading stap. Olie- en gasbedrijven stelden namelijk altijd dat de uitstoot van hun producten buiten hun verantwoordelijkheid viel."

Volgens Van Baal is het besluit tot intrekken van de klimaatresolutie tot stand gekomen na intensief overleg met de beleggers die afgelopen jaar de eisen aan Shell ondersteunden. Daaronder zijn Aegon, NN Investment Partners, MN, Van Lanschot Kempen, Actiam en Blue Sky Group.

Follow This beklemtoont dat Shell er nog niet is. Met het intrekken van de resolutie krijgt Shell uitstel, stelt hij. "De beleggers willen Shell de gelegenheid geven om zijn ambities in lijn te brengen met het klimaatverdrag van Parijs."

Op de korrel
Het intrekken geeft Follow This ­bovendien de ruimte om andere ­vervuilende energiebedrijven op de korrel te nemen. Dezelfde klimaat­resolutie staat komende maand op de agenda bij de Australische bedrijven Santos en Woodside Petroleum, bij Equinor (Noorwegen) en bij Chevron. ExxonMobil weigert voorlopig om de klimaatresolutie van Follow This in stemming te brengen.

Lees ook: Wat wil Milieudefensie precies van Shell?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden