Groene banken kunnen Amsterdam niet aan als klant

Grote bedrijven en instellingen als de gemeente Amsterdam zouden graag overstappen naar een duurzame huisbankier. Helaas zijn die nog niet ingesteld op dit soort veeleisende klanten.

Ruben Koops
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Duurzame banken als Triodos en ASN Bank kunnen een grote klant als de gemeente Amsterdam nog niet naar wens bedienen. Klanten van deze omvang zijn te groot of te veeleisend voor ze. Die conclusie trekt de Amsterdamse wethouder Udo Kock (Financiën).

Kock werd door de gemeenteraad van Amsterdam op pad gestuurd om uit te zoeken of de gemeente niet kon wisselen van huisbank. De hoofdstad bankiert al jarenlang bij ING maar dit bedrijf scoort volgens veel linkse raadsleden niet hoog genoeg op de Eerlijke Bankenwijzer.

Dit is een graadmeter die aangeeft hoe betrokken banken zijn bij bedrijven in bekritiseerde branches zoals de olie-industrie of de mijnbouw.

Specifieke wensen
Amsterdam is echter een maatje te groot voor groene banken als Triodos Bank en ASN Bank, schrijft Kock. Zes miljard euro stroomt er jaarlijks via de bankrekeningen van de gemeente en bedragen van deze omvang passen niet goed bij een bedrijf als Triodos.

"Dit soort klanten vraagt meestal om heel veel verschillende producten en diensten. Denk aan een koppeling van het boekhoudsysteem, vormen van rentecompensatie of het beheer van geldstromen ter waarde van honderden miljoenen euro's," zegt Triodoszegsman Maarten Thijs.

Bij Triodos komen af en toe van dit soort verzoeken binnen, vooral van grote gemeenten, ziekenhuizen en universiteiten. "Bepaalde diensten kunnen we wel leveren en soms werken we naast een grootbank, maar deze vorm van dienstverlening is nu eenmaal minder interessant en minder haalbaar, hoe graag we het ook zouden willen."

Vooral voor consumenten
Bedrijven kampen met hetzelfde probleem. Zo is Royal HaskoningDHV, een wereldwijd opererend ingenieursbureau, al langer bezig met het verduurzamen van de bedrijfsvoering maar kan het nog niet zo groen bankieren als het zou willen.

"We hebben het bekeken, maar duurzaam bankieren is vooralsnog gericht op consumenten. De duurzame banken kunnen ons niet het dienstenpalet aanbieden dat wij nodig hebben," zegt financieel directeur Nynke Dalstra.

Bij de Universiteit Utrecht speelt de discussie over het vergroenen van de financiële activiteiten ook. Onder druk van de actiegroep Fossil FreeUU heeft de raad van bestuur van de universiteit geprobeerd huisbank ABN Amro in te ruilen voor een groener alternatief.

Maar hoewel de universiteit hetzelfde probleem heeft als de gemeente Amsterdam, besloot bestuursvoorzitter Marjan Oudeman om andere redenen toch te blijven bankieren bij ABN.

'Als trouwe grote klant kunnen wij de grootste invloed hebben en maximaal bijdragen aan de noodzakelijke transitie naar een duurzame samenleving,' schreef zij de actievoerders.

Oudeman heeft op hoog niveau contact gezocht met de bank, die daarop onder meer beloofde met de wetenschappers van de Universiteit Utrecht om tafel te gaan om meetbare groene doelstellingen af te spreken. 'Wij kiezen er daarom voor nu niet van bank te wisselen.'

Positieve verandering
Johnas van Lammeren, raadslid voor de Partij voor de Dieren in Amsterdam, die de gemeenteraad overtuigde om van huisbankier te wisselen, is sceptisch over de toezeggingen die de Universiteit Utrecht kreeg en ziet er weinig heil in.

"ING is gewoon niet zo'n schone bank. Als Kock met hen om tafel gaat, zullen ze vast een lijst duurzame investeringen paraat hebben. Maar de vraag is: hoeveel meer gaan zij doen als wij daar klant blijven? Het zou toch beter zijn om in elk geval een deel van onze rekeningen bij een duurzame bank te stallen, om hen te helpen met groeien."

Triodos is er overigens niet rouwig om dat het grote klanten misloopt.

"Het is niet onze focus. Wij financieren positieve verandering en die vind je meestal bij het midden- en kleinbedrijf," zegt Triodoswoordvoerder Thijs.

Wel verstrekt zijn bank kredieten aan de gemeente en heeft ze een speciale regeling voor artistieke ondernemers die voordelig kunnen lenen bij de bank als de gemeente garant staat.

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden