Groen licht voor Sluisbuurt, inclusief omstreden woontorens

De gemeenteraad heeft groen licht gegeven aan de bouw van 5640 woningen in de nieuwe wijk Sluisbuurt, inclusief de omstreden woontorens van maximaal 125 meter hoog.

Michiel Couzy
Impressie van de Sluisbuurt. Beeld Jean-Pierre Jans
Impressie van de Sluisbuurt.Beeld Jean-Pierre Jans

Woensdagmiddag stemde de raad in met het nieuwe bestemmingsplan voor het nu nog braakliggend stuk land naast de Piet Heintunnel en tegenover de nieuwe wijk Zeeburgereiland. Alleen CDA stemde tegen. Dit betekent dat Amsterdam nu de grond kan gaan uitgeven.

De duizenden nieuwe woningen worden gerealiseerd in de verhouding 40 procent sociale huur, 35 procent middeldure huurhuizen en 25 procent duurdere huur en koop. Onder de sociale huur vallen 825 studentenwoningen.

Hoogbouw
De hoogbouw in de Sluisbuurt heeft veel discussie opgeleverd. Forum voor Democratie noemde de torens in het raadsdebat een 'aanslag op het open IJ', maar wethouder Marieke van Doorninck vindt de buurt hierdoor juist 'gevarieerder en spannender.'

De Sluisbuurt is een van de nieuwe wijken die in de stad ontstaan. Het college wil tot 2025 zo'n 52500 woningen bouwen om de populariteit en de groei van de stad bij te benen. Ook op IJburg, rondom de Bijlmer Bajes, in Noord en de Houthavens ontstaan nieuwe stukken stad.

Lees ook: Zo moet Zeeburgereiland er in 2024 uitzien en 'Met die woontorens dreigt een Bijlmerscenario in de Sluisbuurt'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden