Groen licht voor protonentherapie in Amsterdams kankerinstituut

Behandeling van kanker door protonentherapie is dichterbij gekomen nu het ministerie van VWS het Amsterdam Proton Therapy Center (APTC) van het AMC, het Antoni van Leeuwenhoek en het VUmc een vergunning heeft verleend.

Rob Rombouts
null Beeld anp
Beeld anp

Het APTC voldoet aan de voorwaarden van de Wet bijzondere medische verrichtingen. De volgende stap is het benaderen van zorgverzekeraars om deze nieuwe kankerbehandeling in Nederland aan te bieden. Het APTC wil in 2018 de eerste patiënten met protonen bestralen in een kliniek naast het Antoni van Leeuwenhoek in Slotervaart. Bestraling met protonen is iets nieuws in Nederland voor patiënten met diverse vormen van kanker.

Bij protonentherapie worden tumoren bestraald met geladen deeltjes (protonen), die nagenoeg al hun energie op exact de juiste plaats afgeven. Het voordeel is dat omliggend weefsel minder schade oploopt dan bij de gebruikelijke fotonentherapie. Kenners noemen protonenbestraling een precisiebombardement in vergelijking met een schot hagel.

Met een verwachte capaciteit van zeshonderd patiënten per jaar kan het Amsterdamse centrum voor protonentherapie ruim een kwart van de door de minister geraamde landelijke behoefte voor zijn rekening nemen.

Ook de universitaire ziekenhuizen in Groningen en Maastricht hebben een vergunning voor protonenbestralingen gekregen. In Delft zal langs de A13 eveneens een kliniek voor het bestralen met protonen komen, waarvoor de universitaire ziekenhuizen in Rotterdam en Leiden samenwerken met de TU Delft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden