Groen licht voor opvang ongedocumenteerden in Zuid

Stadsdeel Zuid geeft een positief advies over de opvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers die in dit deel van de stad gepland zijn, inclusief de omstreden locatie bij het Gelderlandplein. Dit heeft het dagelijks bestuur dinsdag besloten.

Uitgeprocedeerde asielzoekers lopen van kerk naar kerk.Beeld Joris van Gennip

Het gemeentebestuur heeft drie locaties in Zuid voorgedragen voor 24 uursopvang van asielzoekers zonder documenten, die in de stad leven. Het gaat om twee plekken in de Pijp, in de Gerard Doustraat en de Pieter Aerstszstraat. Het derde onderkomen komt mogelijk in de Van Leijenberghlaan in Buitenveldert, vlakbij winkelcentrum Gelderlandplein. Dat biedt onderdak aan zeventig bewoners.

Vooral de laatste locatie is omstreden. Tijdens een drukbezochte bewonersavond uitten diverse omwonenden kritiek op deze plek. Die zou niet in de buurt passen.

Zuid geeft desalniettemin een positief advies. "Wij zien de noodzaak en ondersteunen de ambitie van de gemeente om ongedocumenteerden die nu veelal geen dak boven hun hoofd hebben op te vangen," aldus stadsdeelbestuurder Flora Breemer.

Zeven locaties
Het gemeentebestuur wil in totaal 500 uitgeprocedeerden opvangen en heeft tot dusverre zeven locaties geselecteerd in heel de stad. Die zijn voorgelegd aan buurtbewoners. Na de meivakantie zal het college beslissen of deze zeven opvangplekken ook daadwerkelijk open gaan. Het advies van de stadsdelen is hierbij een belangrijke afweging, net als de inbreng van buurtbewoners.

Na het reces zal het college ook de volgende mogelijke opvanglocaties bekendmaken en voorleggen aan de buurt.

Dinsdagavond praat de gemeenteraad over de locatie in Buitenveldert. Enkele tientallen buurtbewoners zullen dan inspreken.

Lees ook: Elfstedentocht met louter boos publiek en Opvang uitgeprocedeerden veroorzaakt politiek slagveld en Stadsdeelbestuur Zuid positief over opvang uitgeprocedeerden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden