Groen licht voor nieuwe moskee in Amsterdam-Noord

Er komt een nieuwe moskee in Noord, ondanks protesten uit de buurt. De bestuurscommissie van Noord heeft ingestemd met het nieuwbouwplan.

Arrayan is nu nog gevestigd in noodgebouwen aan de IJdoornlaan. De moskee groeit uit zijn jasje. Beeld Moskee Arrayan
Arrayan is nu nog gevestigd in noodgebouwen aan de IJdoornlaan. De moskee groeit uit zijn jasje.Beeld Moskee Arrayan

Het bestuur van moskeevereniging Arrayan hoopt in 2017 te verhuizen van de oude locatie aan de IJdoornlaan naar de Dijkmanshuizenstraat/hoek Markengouw. Daar moet het nieuwe gebedshuis verrijzen, op steenworp afstand van de islamitische basisschool As-Siddieq.

De PvdA, D66, SP en GroenLinks stemden voor het plan, de Partij van de Ouderen, Belangen Partij Noord, Partij van Vrije Amsterdammers en VVD stemden tegen. De gemeenteraad moet nog definitief groen licht geven.

Het moskeebestuur kan niet wachten om te verhuizen. Op de huidige locatie groeit de moskee uit zijn jasje. Op de Facebookpagina van Arrayan staat dat de moskee 'ruim 400 gezinnen verenigt.'

Parkeerprobleem
Bewoners van de Dijkmanshuizenstraat en omliggende straten zijn op zijn zachtst gezegd niet blij met de plannen. Hans Ernestus (58): 'We vrezen grote parkeerproblemen. Ik kan nu mijn auto al bijna niet kwijt. Bovendien is het een onprettig gevoel om in de toekomst ingeklemd te zitten tussen een school en een gebedshuis waar één uitgesproken geloofsovertuiging overheerst.'

Volgens stadsdeel Noord is voldoende parkeergelegenheid een belangrijke voorwaarde voor de vestiging van de moskee. Een plan voor het parkeren is onderdeel van het stedenbouwkundig plan dat nog uitgewerkt moet worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden