Groen licht voor megastal met ruim 1 miljoen kippen en 35.000 varkens

Bezwaren van omwonenden tegen de bouw van een megastal in Grubbenvorst (Limburg) zijn afgewezen. De bouwvergunning voor het veebedrijf met meer dan 1 miljoen kippen, 35.000 varkens, een slachterij en mestvergister, is terecht door de gemeente verleend.

Redactie
Milieudefensie voert actie in 2011 tegen een megastal in Middenmeer. Beeld anp
Milieudefensie voert actie in 2011 tegen een megastal in Middenmeer.Beeld anp

Dat blijkt uit een uitspraak die vandaag is gepubliceerd door de rechtbank in Roermond. Het veebedrijf moet het grootste van Nederland worden. Volgens tegenstanders is het bedrijf nog tien keer groter dan bestaande megastallen. Ze spreken daarom van een gigastal.

De meeste van 43 omwonenden wonen te ver weg om een belang te claimen, aldus de rechtbank. De rechter overweegt bovendien dat het initiatief juist minder stank oplevert dan de bestaande situatie en dat het woon- en leefklimaat goed blijft. De bouw van het megabedrijf is nog niet definitief omdat er nog geen milieuvergunning is.

De initiatiefnemers zijn blij met de uitspraak. 'Deze uitspraak bewijst dat onze plannen verantwoord zijn. Wij hopen dat de redelijkheid in de discussie rond ons bedrijf terugkeert en dat feiten weer zwaarder gaan wegen dan emoties', laten ze in een verklaring weten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden