Groen licht van Brussel voor compromis Bleker

Na lang dubben heeft Brussel ingestemd met het plan van staatssecretaris Henk Bleker om de Zeeuwse Hedwigepolder slechts voor een derde onder water te zetten. Dat blijkt uit een brief die vanavond is verstuurd.

Redactie
Een luchtfoto van de Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen. Beeld ANP
Een luchtfoto van de Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen.Beeld ANP


De Europese Unie had liever gezien dat de hele polder zou worden ontpolderd om zo natuur te scheppen die verloren gaat door de uitdieping van de Westerschelde. Maar Europees Commissaris Janez Potocnik (Milieu) is bereid het nieuwe, door Den Haag voorgestelde pakket maatregelen als gelijkwaardig te beschouwen.

De Europese Commissie eist van Den Haag echter wel verdere garanties dat de maatregelen in één keer worden uitgevoerd en dat er onmiddellijk wordt begonnen. Brussel verwacht uiterlijk midden mei een uitgewerkt plan met details en een tijdsschema.

Steun
Ondertussen heeft het kabinet in eigen land nog wel de steun nodig van de PVV, anders is er geen meerderheid in de Tweede Kamer voor het compromis. Rutte zei vanavond in het NOS-programma Gesprek met de minister-president dat als dit plan niet doorgaat, het enige alternatief is om de Hedwigepolder alsnog volledig te ontpolderen.

Rutte oefent hiermee extra druk uit op zijn gedoogpartner, die vanmiddag nog verklaarde het plan van Bleker om een derde van de Hedwigepolder onder water te zetten, niet te zullen steunen. 'Dit plan is het laatste compromis dat we hopen rond te krijgen met Brussel', aldus Rutte. 'Lukt dat niet, dan moet de hele polder onder water.'

PVV-Kamerlid Richard de Mos zei vanmiddag niet in te zullen stemmen met het plan, nadat de PVV-wens voor een referendum onder de Zeeuwse bevolking in de Zeeuwse Staten strandde. De Mos was tegen ontpoldering, tenzij de Zeeuwse bevolking er mee akkoord zou gaan. Hij is teleurgesteld dat het niet tot een referendum gaat komen. 'We zijn daarover verbolgen. Nu gaan we de strijdbijl weer oppakken om de hele polder droog te houden en hard te brullen naar Europa dat we de Zeeuw niet in z'n hempie laten staan', aldus De Mos.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden