Groen licht klimaatpakket EU

PvdA-Europarlementslid Dorette Corbey verwacht meer biobrandstoffen en meer elektrische auto's (foto) door het omvangrijke klimaatpakket. Foto ANP Beeld
PvdA-Europarlementslid Dorette Corbey verwacht meer biobrandstoffen en meer elektrische auto's (foto) door het omvangrijke klimaatpakket. Foto ANP

STRAATSBURG - Het Europees Parlement heeft woensdag in ruime meerderheid ingestemd met een omvangrijk pakket maatregelen om de klimaatverandering te beperken.

Met de stemming in het parlement zijn de maatregelen nu definitief. De regeringsleiders van de Europese Unie bereikten hierover vorige week al een akkoord.

Het pakket voorziet in het terugdringen van broeikasgas CO2 met 20 procent in 2020 vergeleken met 1990. De EU dwingt daarom autofabrikanten tot het maken van zuiniger en milieuvriendelijker auto's. Elektrische apparaten moeten fors minder stroom verslinden: verkoop van gloeilampen wordt zelfs verboden over enkele jaren.

Stroombedrijven en enkele andere delen van de industrie moeten tientallen miljaren euro's gaan betalen voor CO2-emissierechten: de verwachting is dat de stroomprijs hierdoor fors omhoog gaat. De EU stelt ook enkele miljarden euro's beschikbaar voor ondergrondse opslag van CO2.

PvdA-Europarlementslid Dorette Corbey is tevreden dat de oliemaatschappijen bovendien 10 procent minder CO2 mogen veroorzaken per liter benzine of diesel. Corbey, die namens het Europees Parlement de onderhandelingen over deze richtlijn voerde, verwacht daarom meer biobrandstoffen en meer elektrische auto's.

De milieubeweging is maar matig tevreden. Greenpeace verwijt het Europarlement dat het geen lef had om de maatregelen te verscherpen. ''Het pakket maatregelen is nog niet de helft van wat nodig is in de strijd tegen klimaatverandering'', zei campagnedirecteur Joris den Blanken van Greenpeace.

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) vindt de besluiten niet bepaald de revolutie die was verwacht. Een groot deel van de CO2-maatregelen mag worden uitgevoerd in projecten ver buiten de EU, verwijt WNF-specialist Delia Villagrasa. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden