Plus

'Groen in de stad is economisch meer waard dan woningen'

Het offeren van groen aan de bouw van nieuwe woningen kan ook financieel een aderlating zijn voor de stad. Omgerekend in klinkende euro's is groen mogelijk meer waard dan woningbouw.

Bart van Zoelen
Het Rembrandtpark vanuit het Apollo Hotel Beeld Rink Hof
Het Rembrandtpark vanuit het Apollo HotelBeeld Rink Hof

Vooral als er veel Amsterdammers op uitkijken overstijgt de waarde van groen al snel die van nieuwe woningen. Dat blijkt uit onderzoek van de Wageningen Universiteit in opdracht van het Groen Platform Amsterdam, een samenwerkingsverband van natuurorganisaties rond de stad.

De onderzoekers zijn aan het rekenen geslagen om een inschatting te maken van de kosten en opbrengsten van groen. Daarbij hebben ze onder meer gekeken naar het Rembrandtpark en volkstuinencomplex Nieuw Vredelust, vlakbij de Johan Cruijff Arena.

Fictief plan
In het Rembrandtpark gaat het om een fictief plan, al is het volgens de onderzoekers niet denkbeeldig dat het park nog eens in beeld komt voor woningbouw nu de stad voor de jaren tot 2040 naarstig op zoek is naar geschikte locaties voor 'verdichting'.

Vooral voor het Rembrandtpark geldt dat de waarde van het groen dat verloren zou gaan - 33 miljoen euro, over een termijn van vijftig jaar - zo hoog is dat zelfs de bouw van negen woontorens daar niet tegen opweegt.

De waarde van het groen schuilt nu met name in het woongenot van de vele Amsterdammers die in de buurten rondom het Rembrandtpark wonen. De onderzoekers becijferen de waarde van het 'uitzichtgroen' op 18 miljoen euro - de nabijheid van het park komt de huizenprijzen ten goede.

Ook de bijdrage van het park aan verpozing ('recreatiewaarde', 2,6 miljoen), behoud van biodiversiteit (2,2 miljoen) en de sociale cohesie (7,9 miljoen) worden hoog aangeslagen.

Verder rekenen de onderzoekers op opbrengsten van het groen door lagere zorgkosten en minder verzuim, maar die worden lager ingeschaald. Ook zou groen moeten zorgen voor minder hitte- en regenwateroverlast en lager energiegebruik, maar die opbrengsten bleken lastig te becijferen en zijn vermoedelijk niet de hoogste baten.

Voedselproductie
2,4 miljoen vallen de baten van volkstuinpark Nieuw Vredelust veel lager uit omdat er veel minder omwonenden zijn. De opbrengsten moeten vooral komen van voedselproductie en de lichaamsbeweging van de tuinders. De baten van het groen overtreffen volgens de onderzoekers wel de kosten, maar dat het groen hier waardevoller is dan woningbouw noemen ze 'minder waarschijnlijk'.

Daarmee is meteen gezegd dat de waarde van de volkstuinen snel kan oplopen als op korte afstand nieuwbouw komt. Vooralsnog moeten de volkstuinders vrezen dat het niet zover komt. Mogelijk moeten de volkstuinen al in 2020 wijken voor bouwplannen.

De onderzoekers concluderen dat de gemeente de waarde van groen uitdrukkelijk moet meenemen in de afweging waar en hoeveel woningen komen in Amsterdam. Juist in een dichtbevolkte stad neemt de waarde van groen snel toe. 'Ga dus vooral groen bouwen in de stad en wees terughoudend met bouwen in het groen,' luidt hun aanbeveling.

Zeer rendabel
Want op een derde locatie die de onderzoekers hebben doorgerekend blijkt groen zeer rendabel. Het gaat om het 'postzegelpark' dat is aangelegd op het Belgiëpleintje bij de Wibautstraat. Dat heeft 50.000 euro gekost en levert minstens het viervoudige op, wederom vooral door 'uitzichtgroen' voor de omwonenden.

De natuurgroepen zijn blij met onderzoek en verwijzen bijvoorbeeld naar de ecologische zorgboerderij De Boterbloem in Osdorp die dreigt te verdwijnen. "We zijn verheugd dat het onderzoek laat zien dat groen naast een ecologische en maatschappelijke waarde, ook een economische waarde heeft," stelt Paul de Dooij namens Groen Platform Amsterdam.

Het onderzoek dat maandag wordt gepresenteerd komt dan ook goed van pas. "De resultaten van dit onderzoek kunnen we goed gebruiken in onze gesprekken met de gemeente en de politiek," schrijft De Dooij, tevens voorzitter van IVN Amsterdam.

Lees ook: Dit zijn de toekomstige wijken van Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden