Opinie

'Groen dat je opgeeft, krijg je nooit meer terug'

Bouwen in het groen aan de stadsranden? Werk liever aan goed openbaar vervoer en compacte, gezonde steden in het groen, zegt Jorrit Nuijens van Groenlinks Amsterdam in reactie op minister Kajsa Ollongren.

Tussen Noord en Ransdorp ligt groen van onschatbare waarde. Daar moet niemand willen bouwen Beeld Mats van Soolingen
Tussen Noord en Ransdorp ligt groen van onschatbare waarde. Daar moet niemand willen bouwenBeeld Mats van Soolingen

'Ook bouwen in het groen' aldus minister Kajsa Ollongren van Ruimtelijke Ordening. De groene stadsranden zijn aan de beurt. Dat heet 'lef', anders gaat het 'knellen'. Een onverstandige en niet onderbouwde uitspraak. Het groen dat je opgeeft, krijg je nooit meer terug. Ruimtelijke ordening vergt een blik op de toekomst. Stapelen we stenen, of bouwen we een land? En wat voor land?

De minister wijst nadrukkelijk naar de weg van de minste weerstand, de groene randen rond steden als Amsterdam.

Ollongren was met haar partij D66 al vaker wat makkelijk met het prijsgeven van onze natuur. In die zin zou de uitspraak niet moeten verbazen. Wellicht had Bouwend Nederland geklaagd. Binnen de stadsgrenzen verdichten is moeilijker - en duurder - dan het volplempen van weerloos groen.

Sinds de dividend­belasting weten we hoe gevoelig het kabinet is voor telefoontjes van mensen die van alles de prijs en van niets de waarde kennen. En groen levert geen geld op, dient geen bezwaarschriften in en betaalt geen lobbyisten. Aannemers en ontwikkelaars doen dat wel.

Bezint eer ge begint
Toch had het groen aan Ollongren z'n waarde al eens bewezen. In Amsterdam leek deze strijd gevoerd. Het college van D66, VVD en SP zag kansen op Nieuwe Meer en Amstelscheg, totdat stad en raad flink weerstand boden. Na twee jaar knokken is er geen sprake meer van bouwen in Amsterdamse natuur.

De stad is nog niet bekomen van die schrik, of de minister hangt opnieuw dit dreigement ­boven ons groen. En niet alleen boven de ­Amstelscheg, ook boven Waterland!

Wethouders in den lande waren, ongeacht partijkleur, not amused. Zo spraken Lot van Hooijdonk, GroenLinkswethouder uit Utrecht, en Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij) woorden van gelijke strekking: bezint eer ge begint, en haal - juist nu - de druk níet van binnen­stedelijke verdichting.

Die druk is nodig om tot creativiteit en moed te blijven dwingen. De enigen die Ollongren dient met deze kreet zijn ontwikkelaars en beleggers die het onderste uit de kan willen.

Eerder al bewees GroenLinks aan de Amsterdamse raad dat bouwen in het groen onnodig is, als men bereid was ruimteslurpende functies te verplaatsen en te verdichten binnen de bestaande stadsgrenzen. Ja, dat kost geld, moeite, durf en visie. Lokale raden en bestuurders tonen die.

Ollongren zou hen moeten steunen! Zodat we ook straks kunnen fietsen door het groene hart, of uitblazen aan Dommel, Vecht of Amstel.

Alternatieven zat
En, ten overvloede, er zijn alternatieven zat:

- Investeer in openbaar vervoer: maak Amsterdam en andere populaire steden psychologisch groter. Verbind en vergroot de metropoolregio door een volwaardig metronet. Dat kan Amsterdam niet ­alleen. Juist bij het verbinden van stad, regio en land is het rijk onmisbaar en juist daar schort het aan. 'Knellen' gaat het juist van ruimtevretend asfalt.

- Verdicht, verduurzaam en verander industrie­gebieden. Na Amsterdam heeft Rotterdam zich bijvoorbeeld uitgesproken tegen kolen­havens. Steden tonen al best 'lef'. Het rijk zou dit moeten ondersteunen, in plaats van naar de weg van de minste weerstand te wijzen.

- Verdicht bestaande steden slim en duurzaam. Transformeer kantoren, waardeer wegen af zodat ernaast gewoond kan worden. Dat kost meer. Het zij zo. Liever maakt de minister ontwikkelaars duidelijk dat bouwen in dit land geen vetpot blijft, maar 'slechts' een fatsoenlijke boterham, met behoorlijke, maar beperkte marges. Voor wie dat onvoldoende vindt, vijf anderen.

Minister, sta voor een Groen Hart en groene steden. Maak niet de weg vrij voor makkelijk en winstgevend, maar voor gezond en groen. Voor stad én land.

Jorrit Nuijens, gemeenteraadslid ­GroenLinks Amsterdam Beeld Rink Hof
Jorrit Nuijens, gemeenteraadslid ­GroenLinks AmsterdamBeeld Rink Hof
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden