Groeistuipen jagen beleggers schrik aan

AMSTERDAM - De Europese aandelenbeurzen gingen vrijdag hard onderuit. Beleggers maakten zich zorgen over het negatieve effect van stringente bezuinigingsmaatregelen in een aantal eurolanden op het herstel van de wereldeconomie. De koersenborden kleurden dieprood, vooral door forse verliezen in de financiële sector.

De AEX-index in Amsterdam sloot 10,6 punten ofwel 3,1 procent lager op 327,24 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen verloor ook 3,1 procent en eindigde op 538,58 punten. De verliezen in Frankfurt, Londen en Parijs liepen op tot 4,6 procent. De beurzen in Madrid en Milaan kregen de zwaarste klappen te verduren met verliezen van respectievelijk 6,6 en 5,3 procent.

In de afgelopen week hebben Spanje en Portugal, in navolging van Griekenland, forse bezuinigingen aangekondigd om de begrotingstekorten terug te dringen. De ingrepen zijn een vereiste van de EU en het IMF aan de landen die aanspraak willen maken op hun afgelopen zondag aangekondigde steunpakket ter waarde van 720 miljard euro. Door te forse maatregelen zouden de economieën van die landen stil kunnen vallen, vrezen beleggers.

Steunpakket

Het steunpakket van de EU en het IMF heeft vooralsnog niet gezorgd voor de beoogde stabilisering van de euro. De Europese munt vond op maandag de weg omhoog na het akkoord van zondag, maar is sindsdien alleen maar in waarde gedaald. Vrijdag tuimelde de euro tot 1,2375 dollar, de laagste ruilverhouding in anderhalf jaar. Donderdag was de Europese munt aan het eind van de beursdag nog 1,2555 dollar waard.

Banken en verzekeraars werden in heel Europa hard geraakt. Als economisch herstel uitblijft, kan de sector de in de afgelopen jaren opgelopen schuldenberg niet wegwerken. In Amsterdam verloren Aegon en ING tot 4,6 procent. De Spaanse branchegenoten Banco Santander en BBVA kelderden respectievelijk 9 en 7,6 procent. Het Franse Credit Agricole verloor ruim 6 procent, mede door berichten over een Amerikaans justitieel onderzoek naar de handel in hypotheekproducten. Dat onderzoek richt zich naar verluidt ook op Deutsche Bank, dat een koersverlies leed van ruim 4 procent.

Zwakke euro

De zwakke euro zorgde ook voor een flinke daling van de grondstoffenprijzen. Staalconcern ArcelorMittal was de sterkste daler bij de hoofdfondsen in Amsterdam met een verlies van ruim 7 procent. Olieconcern Shell sloot 1,6 procent lager na een daling van de olieprijs met ruim 4 procent tot 71,20 dollar.

Goud was de enige grondstof die in de lift zat. Beleggers zien het edelmetaal als een veilige belegging in roerige economische tijden. De goudprijs bereikte halverwege de dag een recordniveau van 1250 dollar (1001 euro) per troy ounce (31,1 gram). Tegen het slot van de handel werd de winst deels verzilverd en kostte een troy ounce 1229 dollar. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden